CD's toch een lang leven beschoren?

Onlangs vermeldden wij dat er vragen gesteld worden over de houdbaarheid van cd's die u zelf gebrand hebt. De kwaliteit van die cd's zou namelijk snel achteruit gaan, en na een jaar of drie zouden de gegevens zelfs al niet meer leesbaar zouden zijn.

Twee fabrikanten zijn nu in het verweer gekomen tegen die bewering: Memorex en TDK. Zij zeggen dat hun disks wél betrouwbaar zijn en de tand des tijds kunnen doorstaan. Volgens TDK zijn de schijfjes erg stabiel; zij werden streng getest binnen het bedrijf, en behielden hun stabiele kenmerken, zelfs na een miljoen keren gedraaid te zijn of meer. Er is wel een maar: de disks moeten op een gecontroleerde kamertemperatuur bewaard worden, en dat staat ook vermeld op de verpakking van elke CD-R van TDK. Let wel: CD-R, met de R van Recordable. Voor de houdbaarheid van de RW-schijfjes (met de RW van ReWritable) steekt TDK zijn hand niet in het vuur.

Bij Memorex brengen ze binnenkort een nieuwe reeks cd's uit, die gebaseerd zijn op een 24-karaat schijfje, en dat zou dan wel een leven lang meegaan, ongeacht de omstandigheden waarin u het schijfje bewaart. Leest u vooral dit artikel bij PC World. Daarin worden nog veel nuttige tips gegeven om uw schijfjes zo lang mogelijk in goede conditie te houden.

Nieuws: pcworld.idg.com.au

Bron: Netties.be

Zaterdag 28 Januari 2006

 
©2002 Koen Godderis