Amerikaanse overheid vs Google

De Bush administratie heeft aan een Amerikaanse rechter gevraagd om een bevelschrift uit te vaardigen tegen Google, om de zoekgitant zo te dwingen zoekrecords uit haar database over te dragen aan de overheid. Eerder had de overheid dat verzoek al eens gedaan, maar Google had geweigerd, vandaar dit dwangschrift.

Waarover gaat het? De Amerikaanse overheid wil gegevens verzamelen om zo een nieuwe wet te kunnen ondersteunen die zij twee jaar geleden wilde uitvaardigen om kinderen te beschermen. Die wet, zou websites strafbaar maken die de toegang tot hun site niet voldoende afschermden voor minderjarigen. De wet werd afgevoerd omdat het Hooggerechtshof meende dat de wet niet nauwkeurig genoeg was, en ook de toegang voor volwassenen tot die sites kon beperken, en dat zou dan een schending zijn van het "First Amendment".

Google weigert die gegevens te verstrekken, omdat dat een inbreuk zou zijn op de privacy van de gebruiker, en het bovendien handelsgeheimen zou moeten prijs geven, die haar concurrenten maar al te graag zouden inkijken. Volgens de overheid zouden andere, niet nader genoemde zoekmachines, al wel op het verzoek ingegaan zijn, maar Google weigert dus. Voorvechters van de privacy waarschuwen dat dit incident iets is waar zij al lang bang voor zijn, namelijk dat met een klein beetje wettelijke dwang, hele gegevensbanken met persoonlijke informatie over de gebruiker opengesteld zou worden voor de overheid -én andere bedrijven. Om toch even bij stl te staan.

Nieuws: betanews.com

Bron: Netties.be

Zaterdag 21 Januari 2006

 
©2002 Koen Godderis