Google Talk open voor andere IM 

Zoekgigant Google heeft dinsdag aangekondigd dat het Google Talk, haar eigen instant messaging / VoIP dienst openstelt voor alle andere instant messaging netwerken. Maar vooraleer u nu gaat juichen, en denkt dat Google Talk ook verbonden is met ICQ, MSN en co, moeten wij helaas even een domper op de feestvreugde zetten. Het gaat enkel om IM diensten die eveneens gebruik maken van het XMPP protocol, dat ontwikkeld werd voor de IM dienst Jabber. Dat zijn dus de diensten van providesr Earthlink, GIzmo Project, Tiscali, Netease, Chikka en anderen.

Wij lezen in de faq van Google de volgende uitleg: "Keuze van dienst is iets dat u hebt bij e-mail, en in de meeste gevallen ook met uw gewone telefoondienst. Het betekent dat, wie u ook als email provider kiest (Gmail, Hotmail, Yahoo of een ISP), u mails kan uitwisselen met iemand die een andere provider gebruikt. Dat is ook zo bij de telefoon. U kan iemand opbellen, zelfs als die niet aangesloten is bij dezelfde telefoonmaatschappij als uzelf.... Helaas is dat neit het geval bij vele populaire IM en VoIP netwerken. Als de mensen met wie u wil praten allemaal op verschillende IM/VoIP diensten zitten, moet u zich bij elk van die diensten aanmelden voor een account, en verbinding leggen met die dienst om met uw correspondent te kunnen praten."

Eigenlijk is het nu Google die zegt: wij staan open, als jullie deze specificatie volgen, dan kunnen jullie bij ons aansluiten. Of het lukt om de andere IM-diensten te dwingen hun protocol aan te passen, is natuurljik nog de vraag. Het zou wel aanbevolen zijn, als eindelijk alle netwerken met elkaar interoperabel zouden worden....

Nieuws: google.com, betanews.com

Bron: Netties.be

Vrijdag 20 Januari 2006

 
©2002 Koen Godderis