Wordt cybersquatten strafbaar?

Momenteel staan nog geen straffen op het registreren van een handels-domeinnaam. Onlangs werd in de Kamer een wetsontwerp ingediend die aan de onstrafbaarheid een einde moet maken.

Het wegsnoepen van een merknaam (of daarop lijkend) als domeinnaam voor de ogen van de rechtmatige eigenaar, was een vervelend fenomeen van de Internet-boom een tijdje geleden. De eerste domeinkapers -in het Engels: cybersquatters- verdienden een flink pak geld met hun handeltje in gelijkende domeinnamen van grote bedrijven. Tot die bedrijven besloten dat het zo niet langer kon en hun eigendomsrechten ook met succes op Internet lieten gelden. Rechtbanken veroordeelden steevast de domeinkapers.

De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers wil domeinkaping liefst in de grondwet zien. Voor de exacte definitie van domeinkaping verwijst het wetsontwerp door naar de World Intellectual Property Organisation (WIPO), een onderdeel van de VN dat reeds regels tegen domeinkaping heeft opgesteld. Het wetsontwerp voorziet dat een rechter onmiddellijk de overdracht van een verwarrende domeinnaam aan de rechtmatige eigenaar kan eisen, of zelfs geldboetes tussen de 500 en 20.000 oude Belgische franken kan opleggen.

KG-redactie

bron: pi.be

Donderdag 27 Februari 2003

 
©2002 Koen Godderis