CD Coldplay: het vervolg

Wij komen nog even terug op ons bericht van verleden week over Coldplay, waarin wij een vermanende vinger zwaaiden naar de band omdat hun cd wel erg verregaande antikopieerbeveiliging bevatte, en wij vonden dat de gebruiker hierbij onheus behandeld werd. Wij willen ons berichtje toch even nuanceren.

Eerst en vooral hebben wij het uiteraard niet over de muziek op de cd. Wij zijn een grote fan van Coldplay, maar waren nog niet in staat om de cd te beluisteren. Men verzekert ons echter dat de cd prachtig is. Ten tweede gaat het over een zaak die zich afspeelt in India. De blogger die zijn beklag doet is een 22-jarige student medicijnen Arif Rahimi, die zijn cd in India gekocht heeft. Het ontbreekt ons momenteel aan gegevens over eventuele kopieerbeveiliging bij de CD van Coldplay die hier in Europa/België verkocht wordt.

En ten derde is er een onnauwkeurigheid geslopen in onze vertaling van de tekst van deze voorwaarden. Wat niet onze gewoonte is, wij trachten onze informatie zo nauwkeurig mogelijk te brengen. Helaas was het brein van onze redacteur van dienst die avond wat van slag, omwille van het griepvirus. Onze excuses voor de onnauwkeurigheid. In elk geval: als u de tekst op het bladje met de gebruiksvoorwaarden leest, staat er inderdaad dat de cd niet gebrand kan worden op een CD-R of harde schijf, of omgezet in een MP3, maar er staat niet dat u de cd niet mag afspelen op een DVD player, autostereo, draagbare player, game player, pc of Mac, zoals wij verkeerdeljik vermeld hebben. Er staat wél in dat de cd op bepaalde toestellen niet afgespeeld kan worden. Wat toch wel een nuance is, die wij met deze willen maken.

Verder verwijzen wij nog graag naar enkele artikels rond de affaire Coldplay. Eerst een artikel bij Red Herring, waar ook ingepikt wordt op de klacht van de student. Daarin wordt gesteld dat, volgens Fred von Lohmann van de Electronic Frontier Foundation, deze beperkingen normaal zijn bij cd's die met kopieerbeveiliging uitgerust zijn , en dat zij, voor zover hij weet, legaal zijn. "Ik zou graag een dergelijk label zien op àlle kopieer-beveiligde cd's, aldus van Lohmamn. Het label beschrijft duidelijk wat de beperkingen zijn, en tot hiertoe hebben muziekfans de grootste moeite om uit te vindien wat die juist zijn." Een tweede link naar een artikel bij de Britse organisatie Consumer Affairs; daarin worden dan weer de kopieerbeperkingen aangeklaagd. De organisatie vreest dat artiesten en bands op lange termijn het slachtoffer zullen worden van deze strenge kopieerbeveiliging, omdat boze fans cd's met zo'n DRM niet meer zullen kopen.

Nieuws: redherring.com, consumeraffairs.com

Bron: Netties.be

Donderdag 12 Januari 2006

 
©2002 Koen Godderis