Concept en naam voor bouw nieuwe WTC bekend

De kogel is door de kerk! Het architectenbureau van Daniel Libeskind uit Berlijn mag op Ground Zero, de plek waar tot 11 september 2001 de twee WTC-torens stonden, een nieuwe wolkenkrabber oprichten. Libeskinds ontwerp kreeg de voorkeur op dat van het Newyorkse team THINK.

Libeskind, die eerder het joodse museum in Berlijn ontwierp, wil naar eigen zeggen met zijn ontwerp het optimisme en vitaliteit van de stad New York na de terreuraanslagen duidelijk maken. Zijn ontwerp, dat de naam Gardens of the World draagt, voorziet een 553 meter (1776 voet) hoge wolkenkrabber met doorzichtige wanden en groenvoorzieningen. Donderdag om 11.00 uur lokale tijd wordt de beslissing officieel bekendgemaakt.

In het project is sprake van twee open pleinen die zo ingericht zijn dat ze elk jaar op 11 september 's ochtends helemaal door de zon worden beschenen, zonder dat er schaduw valt. Het ontwerp symboliseert ook de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, alleen al door de hoogte van 1776-foot, het jaar van de onafhankelijkheid.

Eerder was al bekendgemaakt dat het ontwerp waarschijnlijk nog verfijnd zal moeten worden. De keuze voor het nieuwe ontwerp heeft de New Yorkse opinie niet echt beroerd. De publieke voorkeur ging vooral naar het project van de Think-groep.

Alle foto's nieuwe WTC:

http://www.newsday.com/news/local/newyork/ny-libeskindgallery.photogallery

KG-redactie

bron: cbsnews.com

Donderdag 27 Februari 2003

 
©2002 Koen Godderis