Inbreuk op bestaand patent?

Een bedrijf dat enkele patenten in handen heeft die gaan over de manier waarop Voice over IP (VoIP) telefoontjes gepleegd worden op het internet, maakte verleden week bekend dat het Google zal vervolgen. Volgens het bedrijf, Rates Technology, zou Google namelijk in haar Google Talk instant message software inbreuk maken op die patenten.

Rates Technology heeft eigenlijk zelf geen producten, het is een zogenaamd "patenten bedrijf", van wie de hele business bestaat op het incasseren van royalties van bedrijven, die gebruik maken van technologieën die gedekt zijn door de patenten die zij in hun portefeuille hebben. Naar eigen zeggen start het bedrijf normalerwijze geen proces op om andere bedrijven te laten betalen voor de patenten; meestal wordt er een eenmalige regeling uitgewerkt van 5 miljoen dollar, die dan de licentie regelt. Maar, nog volgens het bedrijf, zou Google zich erg arrogant gedragen hebben, vandaar dit proces.

Bij BetaNews kwamen ze er echter achter dat die bewering niet helemaal waar is. Want het zou verwikkeld zijn in een proces met Mitel Networks, Alcatel, Cablevision en Vonage, en nog wat anderen, alles bijeen 25 bedrijven in 15 jaar. Met een 700 anderen werd een minnelijke schikking getroffen. Als er één ding is dat wij hieruit afleiden, dan is het wel dat het dringend nodig is dat er een discussie ten gronde gehouden wordt over het toekennen van patenten. Het lichtzinnig toekennen van patenten die té breed zijn, niet specifiek genoeg, kan een zware hypotheek leggen op de hele IT-toekomst.

Nieuws: betanews.com

Bron: Netties.be

Maandag 02 Januari 2006

 
©2002 Koen Godderis