Bent u ook bespied?

De Amerikaanse krant The New York Times berichtte verleden week dat de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency allerle communicatie via internet en telefoon bespied heeft, die de VS in en uit ging. Daarbij werd nauw samengewerkt met de grootste telecombedrijven. In het begin probeerde de Bush administratie het nieuws nog af te zwakken - enkel mensen met terroristische bindingen zouden afgeluisterd zijn. Maar volgens The Times zou de surveillance op veel grotere schaal gebeurd zijn dan dat.

De geheime dienst zou toegang gehad hebben tot de backbone netwerken, en zo alle verkeer op die netwerken hebben kunnen bespieden: e-mail, instant messaging, en ook telefoon (VoIP dus). Er werden massale hoeveelheiden verkeer bekeken, op zoek naar bepaalde patronen die konden wijzen op terroristische activiteiten. En dan moet u weten dat de Amerikaanse overheid de laatste tijd de telecomindustrie gepusht heeft om zoveel mogelijk internationale telefoongesprekken via de Amerikaanse netwerken om te leiden; op die manier is het namelijk erg simpel voor de NSA om datapakketjes op te pikken bij switches. Dat het een en ander niet volledig wettelijk is, moeten wij u er niet bij verstellen.

Leest u ook maar eens de verontwaardigde commentaren (al 184!, toen wij de site bezochten) die het artikel bij BetaNews losgemaakt heeft.

Nieuws: betanews.com, nytimes.com

Bron: Netties.be

Donderdag 29 December 2005

 
©2002 Koen Godderis