Snocap voor legale P2P downloads

Een tijdje geleden heeft Shawn Fanning, de oorspronkelijke stichter van Napster, een nieuwe dienst boven de doopvont gehouden, Snocap. Die zorgt ervoor dat illegale songs die op P2P netwerken zouden circuleren, eruit gewipt worden en vervangen door legale versies mét DRM-bescherming (digital rights management), waarvoor dan uiteraard betaald zou moeten worden.

P2P netwerken zouden met Snocap zichzelf volkomen in het reine kunnen brengen, en tegelijkertijd de P2P-ruiler opvoeden om netjes alles legaal te houden. Snocap heeft al akkoorden gesloten met drie grote platenlabels, Universal, EMI en Sony. Onderhandelingen met Warner Music Group zijn aan de gang. En nu heeft Snocap aangekondigd dat het ook in onderhandeling is met onafhankelijke artiesten en labels; zij zouden hun songs ook kunnen registreren bij Snocap, zodat ook die songs van de Snocap-beschermingn zouden kunnen genieten.

Momenteel is er nog maar één P2P netwerk dat gebruik maakt van de Snocap technologie, Mashboxx. Snocap heeft echter goede hoop om binnenkort ook de grote P2P netwerken zoals Kazaa en LimeWire te kunnen overtuigen, zodat eindelijk het probleem van de illegale ruilsystemen aangepakt kan worden zonder de systemen zelf te moeten opheffen. Of de P2P gebruikers zelf gewonnen zijn voor Snocap is natuurlijk nog de vraag. Maar als de technologie inderdaad wijdverspreid wordt, dan zou dit misschien een mooi compromis kunnen zijn. De P2P ruildiensten zouden kunnen blijven bestaan, maar de gebruiker zou een kleine toegeving moeten doen daarvoor (lees: betalen!)

Nieuws: betanews.com

Bron: Netties.be

Donderdag 16 Juni 2005

 
©2002 Koen Godderis