Blogs doen aan zelfcensuur

Dat China een eigen interpretatie heeft van vrije meningsuiting en democratie, dat moeten wij u niet meer vertellen. Het land houdt haar burgers sterk onder de duim, en dus ook het internet. In maart laatstleden bepaalde de Chinese overheid dat alle websites die in China gehost waren, bij de overheid geregistreerd moesten worden, wilden zij on line blijven. Alle sites die tegen het einde van deze maand niet geregistreerd zijn, zullen gesloten worden.

Bovendien werd aan alle websites aangeraden om zichzelf te censureren. En blijkbaar geven ook groten uit de internetwereld zoals Yahoo, Google en Microsoft toe aan die druk. Eerder gingen al Yahoo en Google voor de bijl, deze week kondigde Microsoft aan dat het alle verwijzing naar bepaalde woorden, zoals "democracy" en "human rights" zal blokkeren in haar diensten voor Chinese gebruikers. Microsoft heeft namelijk ook een Chinese portaalsite, in samenwerking met het Chinese bedrijf SAIL. Onderdeel van die site zijn de Spaces blogs. Wie daar nu sommige "gevaarlijke" woorden zoals "Taiwan independence" of "freedom" gebruikt, krijgt een boodschap te zien: "This item should not contain forbidden speech such as profanity. Please enter a different word for this item."

Yahoo en Google, die ook al dergelijke zelfcensuur ingevoerd hadden, kregen scherpe kritiek te verduren van mensenrechtnorganisaties; Journalistes Sans Frontieres (journalisten zonder grenzen), een Franse mensenrechtenorganisatie, betreurt "het onverantwoordelijke beleid van de Amerikaanse internetbedrijven Yahoo en Google, die rechtstreeks en onrechtstreeks buigen voor de Chinese overheidsvraag naar censuur." Ongetwijfeld zal Microsoft ook wel wat te horen krijgen. Een feit dat in het voordeel pleit van Microsoft is dat het niet anders kan dan aan autocensuur te doen, omdat het samenwerkt met een Chinees bedrijf. En dat kan niet anders dan zich aan de Chinese wetten te houden. Maar doet dat dan niet weer denken aan "Befehl ist Befehl..." ?

Nieuws: betanews.com

Bron: Netties.be

Donderdag 16 Juni 2005

 
©2002 Koen Godderis