Google test indexeren uit

Sinds haar ontstaan heeft de zoekmachine Google getracht een beetje orde te scheppen in de miljarden webdocumenten die er op het internet zijn, en maakte daarbij gebruik van geavanceerde technologie die het bedrijf zelf ontworpen heeft. Maar nu is Google aan het experimenteren met een nieuw concept om haar zoekrobotten te verbeteren: zij vragen de webmaster om hulp.

Het programma, Google Sitemaps (1), kan wel eens de manier waarop het internet geïndexeerd wordt revolutionair veranderen. Volgens dit artikel bij BetaNews (2) werkt het systeem als volgt: Sitemaps zal de webcrawlers van Google enkel naar content uitsturen die gewijzigd of toegevoegd werd, zodat de spiders niet de hele site meer moeten doorzoeken. De Sitemap bestanden zijn gebaseerd op XML en bevatten een aantal parameters die helpen bij het zoek-indexatie proces.

Volgens het hoofd van de Google ingenieurs, Shiva Shivakumar zal het project "ofwel volkomen mislukken, of zodanig lukken dat het onze stoutste dromen overtreft, en een beter internet zal maken, zowel voor de webmaster als de internauten." Leest u zelf zijn weblog (3)

Om die Sitemap bestanden aan te maken heeft Google een open broncode generator (4) ontwikkeld die op webservers draait. De sitemaps worden dan aangeboden bij Google. Hoe - alleen maar bij Google, vraagt u? Wordt het internet dan een Google-only zaak? Neen, gelukkig niet. Het project is ontwikkeld onder een bepaalde soort licentie, "Attribution/Share Alike Creative commons" (5)gegeten, zodat de andere zoekmachines zoals Yahoo en MSN dezelfde functies eveneens kunnen toepassen. Nu nog Microsoft overtuigen (en de makers van Apache webservers) om eveneens ondersteuning in te bouwen voor Sitemap...

Nieuws: google.com, betanews.com, googleblog.blogspot.com, google.com, creativecommons.org

Bron: Netties.be

Zaterdag 11 Juni 2005

 
©2002 Koen Godderis