Alternatief museumbezoek

Wanneer u een museum bezoekt, kan u meestal een klein toestelletje huren, een Walkman-achtig ding, waarin de stem van een gids u commentaar geeft bij de dingen die u op uw rondgang te zien krijgt. U moet dan wel extra betalen om zo'n toestel te huren, en de uitleg die u krijgt is vaak erg, erg saai.

Maar stel u de volgende situatie voor: u wandelt in het MOMA, Museum of Modern Art in New York, en staat voor een schilderij van Jackson Pollok. Uit uw audiotoestel klinkt een erg zwoele mannenstem, die zegt "Laat ons het nu eens op sexueel vlak hebben over dit schilderij", waarna zich een hele conversatie ontspint die meer weg heeft van MTV dan een les kunstgeschiedenis. Leuk, niet?

Het gaat om podcasts, audio-uitzendingen die gratis van het internet gedownload kunnen worden en afgespeeld worden op het eigen MP3-playertje. Steeds meer amateurs maken "sound seeing" podcasts: zij vertellen in eigen woorden wat zij beleefden tijdens hun reis, bij hun bezoek aan een stad. U kan deze uitzending dan downloaden en hun trip herbeleven wanneer ook u die stad bezoekt. Zo is er ook een heel project ontstaan rond podcasts die, weliswaar op oneerbiedige manier, maar toch erg interessante alternatieve gidsen bevatten voor een bezoekje aan het museum. In dit artikel van The New York Times vindt u links naar sites waar u zo'n alternatieve museumgids kan downloaden.

Nieuws: nytimes.com

Bron: Netties.be

Zaterdag 11 Juni 2005

 
©2002 Koen Godderis