Nieuw: ransom-ware

Het lijstje met triestige woordjes leren wordt weeral uitgebreid. Na spyware, malware, is er nu ook ransom-ware: tools waarmee hackers chantage plegen op hun slachtoffers. Volgens dit berichtje bij BetaNews komt het steeds meer voor. De hackers breken in uw computer in, zetten een slot op uw documenten, en eisen geld van u, zoniet kan u uw documenten niet meer openen.

Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf WeBSense ontdekte deze nieuwe vorm van terreur. De hacker lokt u naar een website waar er, zonder uw medeweten, een Trojaans paard op uw pc gezet wordt. Dat gaat nu op zoek naar alle tekstbestanden op uw computer, en vervangt de tekst door koeterwaals. Er wordt ook een tekstbestand aangemaakt, met de naam "Attention", met daarin de instructies hoe u uw bestanden weer kan vrijmaken. Mits betaling van 200 dollar.

Beveiligingsbedrijven hebben hun anti-virussoftware aangepast om te voorkomen dat de fraude zich verder zou verspreiden. Verschillende nieuwsagentschappen hebben getracht de maker van het Trojaans paard te contacteren op het e-mailadres dat in het Attention-bestand aangegeven staat, maar kregen geen antwoord. Natuurlijk is de hacker in kwestie niet echt slim; vermits het geld gestort moet worden op een bepaalde rekening, zal het gerecht hem snel kunnen opsporen. Maar ondertussen kan hij wel knap veel internauten het leven zuur maken. Zou het niet eens tijd worden dat er kordater opgetreden wordt tegen zulke snoodaards?

Nieuws: betanews.com

Bron: Netties.be

Donderdag 02 Juni 2005

 
©2002 Koen Godderis