Nieuwe vorm van fraude

Sinds enkele maanden is er een nieuwe vorm van fraude opgedoken, en de Franse autoriteiten waarschuwen voor waakzaamheid. En vermist het in ons landeke druppelt wanneer het in Parijs regent, geven wij u deze waarschuwing graag door.

De fraude speelt zich als volgt af. U zet uw auto te koop via het internet, via een of andere koopjessite of een veilingsite. Al gauw dient een koper zich aan, meneer X, die de auto koopt voor 3.000 euro. U bent natuurlijk blij, vooral wanneer u een check ontvangt. Maar die is niet voor 3.000, maar voor 6.000 euro. De koper legt u uit dat die 3.000 extra dient voor de portokosten. Maar, zo vertelt de koper, de douane eist dat de verkoper die zelf op voorhand betaalt. En of u zo vriendelijk wil zijn om 3.000 aan het transportbedrijf te sturen, voor de verzendkosten?

U gaat met uw check naar uw bankwant de check is door dit bedrijf uitgeschreven), en de check is betrouwbaar, zo bevestigt uw bank; na enkele dagen wordt uw gecrediteerd met 6.000 euro. En dus schrijft u vol vertrouwen 3.000 euro uit via Western Union naar de gevraagde rekening van de expediteur. En hopla: de val is dichtgeslagen. Want na enkele dagen meldt uw bank u dat de check toch niet in orde was, en gaat de 6.000 weer van uw rekening. En bent u 3.000 euro armer. In Frankrijk zijn er sinds augustus 2004 reeds zo'n 25.000 tot 35.000 slachtoffers gevallen, zo schat het Franse parket. Vandaar de waarschuwing. Met toch ook een verwijt naar de banken, die toch ook niet zonder blaam zijn in deze zaak, vermits zij de internaut in de waan brengen dat de check goed is. U bent dus gewaarschuwd!

Nieuws: internetnews.com

Bron: Netties.be

Maandag 30 Mei 2005

 
©2002 Koen Godderis