De geschiedenis wijzigen

Papier is geduldig, maar eens iets "zwart op wit" op papier staat, staat het onomstotelijk vast. Bij het internet is het echter helemaal anders. Staat er vandaag ergens op een website dat iets wit is, dan zou, bij manier van spreken, morgen op diezelfde site kunnen staan dat iets zwart is. Met een kleine wijziging aan de html-code kan een tekst gemakkelijk gewijzigd worden, en geen haan die ernaar kraait.

Wil de gebruiker het vertrouwen in de betrouwbaarheid van het internet bewaren, dan is het dus een vereiste dat webmasters beseffen dat zij niet zomaar de inhoud van pagina's mogen herschrijven. Veel beter is het om een toevoeging te doen, een commentaar, als mocht blijken dat een bepaald aangehaald feit achterhaald of onjuist blijkt te zijn. Zo zou het toch moeten zijn. Maar het bedrijf Spam Arrest meent dat het internet herschreven moet worden, althans de gedeelten waarin kritiek geleverd wordt op het bedrijf. Spam Arrest biedt namelijk een dienst aan die spam moet weren; stuurt u een mail naar een internaut die zich bij de dienst aangemeld heeft, dan moet u eerst bewijzen dat u menselijk bent en geen automatische spam-zendende robot, door op een link te klikken. Pas daarna gaat uw e-mail door naar de bestemmeling.

Maar in 2003 bezondigde het bedrijf zich zelf aan spam: het verzond ongewenste marketing mail naar sommige van de internauten die een mailtje gestuurd hadden via Spam Arrest. Dat lokte uiteraard veel klachten uit. Die klachten staan genoteerd op verschillende websites en in verschillende fora. Spam Arrest heeft nu aan enkele betrokken sites gevraagd om die negatieve kritiek te wissen, omdat de pagina's met kritiek nog altijd opgeduikeld worden wanneer men een zoektocht uitvoert naar het bedrijf via bijvoorbeeld Google, en omdat het bedrijf zich nu toch netjes gedraagt. Maar verschillende webmasters gaan niet op dat verzoek in. "Mensen moeten weten waartoe dat bedrijf in staat was". Een feit is en blijft een feit, nietwaar, en de geschiedenis kan men nu eenmaal niet herschrijven - althans, het zou niet mogen...

Nieuws: usatoday.com

Bron: Netties.be

Zondag 22 Mei 2005

 
©2002 Koen Godderis