Nieuwe Google News krijgt kritiek

Google is van plan om een kwalitatieve algoritme te ontwikkelen voor haar News aggregatie dienst. De artikels die bij News verschijnen, zouden gekozen worden op grond van hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Daar is toch niets mis mee, zal u zeggen? Volgens sommige bronnen echter wel.

Het zit namelijk zo. Momenteel biedt Google nieuwslinks aan naar nieuwsitems afkomstig van duizenden nieuwsbronnen van over de hele wereld. Die worden gerangschikt op datum en relevantie tot de zoekterm. De meest recente staan bovenaan, en ook de artikels die volgens het huidige algoritme het meest overeenkomen met de zoekterm die u ingegeven heeft.

Dat wil wel zeggen dat volgens deze rangschikking nieuws dat afkomstig is van bijvoorbeeld BBC, evenveel belang toegedicht krijgt als nieuws afkomstig van een kleinere nieuwsbron. Dat vond Google niet goed, en daarom wordt er ingegrepen. Bij het huidige algoritme wordt ook de term "kwaliteit" toegevoegd. Dat wil zeggen dat er waardepunten gegeven worden aan nieuwsbronnen, op basis van o.a. het aantal verhalen een nieuwsbron brengt, het aantal kantoren de nieuwsbron heeft, hoeveel jaren het al nieuws brengt, hoeveel personeel er tewerkgesteld is, hoeveel verkeer er naar de website surft en uit hoeveel verschillende landen dit verkeer afkomstig is. Dit lokt nu protest uit van de kleinere nieuwsbronnen. Zij vrezen dat deze nieuwe criteria de grote nieuwsagentschappen zullen bevooroordelen, en dat volume geen garantie is voor kwaliteit of betrouwbaarheid.

Nieuws: dmeurope.com

Bron: Netties.be

Vrijdag 20 Mei 2005

 
©2002 Koen Godderis