Google voor wereldbibliotheek?

U heeft een tiental dagen kunnen lezen hoe er in Frankrijk fel protest gerezen is tegen het voornemen van Google om miljoenen boeken in te scannen van de bibliotheken van vier Amerikaanse universiteiten, en ze on line te zetten in een enorm grote on line bibliotheek. Heel wat mensen, met de Fransen op kop, vrezen dat deze bibliotheek te eenzijdig gebaseerd zou zijn op de Amerikaanse cultuur.

Europa betreurt al langer de invloed van Hollywood films op haar eigen cultuur, en vreest dat deze on line bibliotheek de anderstalige, non-commerciële literatuur nog erger in de verdrukking zal brengen dan nu al het geval is. U mag immers niet vergeten dat Google nog altijd een bedrijf is dat winst moet maken.. In elk geval: Frankrijk is niet alleen in haar bezorgdheid. Zes Europese staatshoofden hebben samen voorgesteld om een Europese digitale bibliotheek aan te leggen, als wederwoord op het project van Google.

Het bedrijf Infotechnique stelt zich in elk geval kandidaat voor het digitaliseren van de boeken. Het heeft al zo'n 32 miljoen pagina's gedigitaliseerd met notariële akten, en kan dus op een rijke ervaring bogen. Voor die digitalisering maakt het bedrijf gebruik van robot-scanners. En dat mag u niet onderschatten hoor. Voor de notariële akten ging het om 43 miljoen pagina's. Dat zal tot februari 2008 duren om te digitaliseren, aan een snelheid van 500 giga per dag. Uiteindelijk zullen 1344 ton papier gemanipuleerd zijn. 392.000 km zal er gependeld worden door de boeken tussen hun bewaarplaats en een oude fabriek waar het scanningproces aan de lopende band verloopt. 1,2 miljard karakters zal in XML gestructureerd owrden.. Ter vergelijking: Google wil 15 miljoen boeken digitaliseren, wat neerkomt op ongeveer 4,5 miljard pagina's. Reken maar uit! Leest u de verslaggeving vanuit Frans en Amerikaans standpunt...

Nieuws: fr.news.yahoo.com, usatoday.com

Bron: Netties.be

Maandag 16 Mei 2005

 
©2002 Koen Godderis