Google stopt met Web Accelerator

U heeft gisteren kunnen lezen over de problemen die opdoken bij gebruikers van de Web Accelerator, de tool die Google uitbracht om het surfen sneller te laten verlopen. De tool was op 5 mei uitgebracht, en op 9 mei heeft Google haar al teruggetrokken. Officieel heet het dat Google "het maximum aantal gebruikers" bereikt heeft voor de test. Wat natuurlijk een flauw excuus is - andere tools die in beta-testfase uitgebracht werden maar wél op gunstige kritieken onthaald werden, hebben die zogenaamde maximum nooit gehaald..

Er waren nog meer euvels. Zo werd het erg moeilijk om een website op uw eigen computer op te slaan. En sommige webtoepassingen sloegen helemaal tilt. Zoals u weet anticipeert de tool op uw gedrag, en haalt alle links op een site binnen door die als het ware aan te klikken. Ook bijvoorbeeld de knop om u af te melden. Gevolg: u laadt de pagina op en onmiddellijk wordt uw account afgesloten, nog vooraleer u helemaal ingelogd bent. Leuk is het niet! (1)

De nieuwe tool kwam niet alleen onder vuur te liggen door deze technische gevaren (het niet aanbieden van verse inhoud, het vertonen van pagina's in de cache van andere gebruikers, tot zelfs het automatisch inladen van allerlei virussen en malware!), maar ook omwille van de privacy. Alle bezoeken aan websites zouden voortaan via Google lopen. Dat had twee gevolgen: de webmaster zelf kon niet meer kijken wie zijn bezoeker is en waar hij vandaan komt, erg belangrijke gegevens voor een webmaster. Maar tegelijkertijd kon Google dit wél zien, en zou het dus nog meer controle krijgen over de surf- en koopgewoontes van de internaut. Wat ook de reden mag zijn: sinds maandagmiddag is de tool niet meer voor download beschikbaar. (2)

Google heeft deze week trouwens nog een tegenslag moeten verwerken: zaterdag waren zowel de GMail webmail als de zoekmachine gedurende drie kwartiers onbereikbaar. Sommigen vermoedden dat de site gehackt was, maar volgens Google ging het om een technisch probleem bij de servers van het Domain Name System. (3) (Met dank aan Wim W)

Nieuws: webwereld.nl, fr.news.yahoo.com, vnunet.com

Bron: Netties.be

Donderdag 12 Mei 2005

 
©2002 Koen Godderis