Google een stukje sneller

De Google labs zitten vol met mensen die zich de hersenen pijnigen: "wat kunnen wij nu uitvinden zodat het surfen nog fijner wordt voor de mensen?" Deze keer kwamen ze op de proppen met WebAccelerator, een tool waarmee het surfen nog sneller gaat. Hoe het werkt? Wanneer u een pagina bezoekt, zal Google alle links op die pagina stilletjes in de achtergrond reeds inladen, zodat, als u een van die links aanklikt, de pagina er vliegensvlug staat! Volgens medewerker Wim W, die de tool geinstalleerd heeft, is het verschil enorm: alles gaat duizelingwekkend snel. Er zit echter een nadeel aan de software, zoals bleek na verschillende dagen van test (de tool is nog in beta-vorm).

Wanneer u een pagina bezoekt, en na enkele dagen weer, dan zal Google enkel die stukken downloaden die veranderd zijn tegenover uw vorige bezoek. Althans, dat is de theorie. In praktijk zouden die veranderingen niet altijd nauwkeurig weergegeven worden, en krijgt u een verouderde website te zien. En dan is er nog een gevaar, zoals de makers van de site Backspace ontdekten. Dat is een dienst die informatie organiseert voor privé-personen en kleine bedrijven, in een formaat dat u het beste kan vergelijken met het wiki-formaat. En wat blijkt? De Accelerator deed hun pagina's gewoon verdwijnen! Google zou namelijk alle links van de site "aanklikken", ook de "delete this" of "cancel that" links. Gevolg: de inhoud van pagina's werd gewoon gewist.

En het is nog niet alles. Gebruikers van internet forums die werken met de Accelerator, hebben bemerkt dat zij pagina's inladen die in de cache zaten van andere gebruikers, en dus vaak ook pagina's met de account informatie en privé-boodschappen. Ook webmasters zijn bezorgd over Accelerator. Alle verkeer van Accelerator-gebruikers wordt omgeleid via Google. En dus worden de zogenaamde "referrer data" corrupt: de webmaster kan niet meer zien waarvandaan de bezoeker gekomen is, toch belangrijke informatie voor een webmaster. Het bedrijf Pandia heeft in een artikel tips gegeven om uw site aan te passen aan de Accelerator, zodat het positieve van deze nieuwe tool ten volle aangewend wordt Uiteraard is de Accelerator nog in beta, en zal aan vele van deze opmerkingen voldaan worden vooraleer de tool officieel gelanceerd wordt. De les die we in elk geval uit dit verhaal moeten trekken is dat we beta-software altijd met argusogen moeten bekijken, zelfs al is die beta afkomstig van Google. (Met dank aan Wim W voor de vele tips!)

Nieuws: webaccelerator.google.com, google.blogspace.com, webaccelerator.google.c om, betanews.com, pandia.com

Bron: Netties.be

Donderdag 12 Mei 2005

 
©2002 Koen Godderis