BelgiĆ« zet IT-wereld naar zijn hand?

Op onze redactie kwam een persbericht toe waarin aangekondigd wordt dat de internaut voortaan enkel nog rozengeur en maneschijn zal kennen. Volgens het bericht zullen voortaan alle providers, maar ook softwareproducenten verplicht worden om gratis beveiligingssoftware aan te bieden, en die bovendien gratis te updaten.

Bij dat berichtje fronsten wij toch onze wenkbrauwen. Kan ons land bedrijven zoals Symantec verplichten haar beveiligingssoftware voortaan gratis aan de Belgskes te leveren? Dat betwijfelen wij ten zeerste - wij gaan toch niet in ons eentje het economisch model van de IT-wereld ondergraven, niet? En moeten providers zoals Skynet, Telenet en anderen voortaan ook de rol van softwareleverancier op zich nemen? De arme providers zijn nu al gedwongen om spion en archivaris te spelen (zij moeten alle communicatie opslaan en gedurende een zekere periode bijhouden, wat hen voor enorme bijkomende kosten stelt...)

Op de website waar het persbericht te lezen valt, vindt u ook informatie naar de oorspronkelijke voorstellen van kamerlid De Coene. (1). En daar lezen we toch wel wat meer genuanceerde taal. De softwareproducenten moeten hun beveiligingssoftware niet gratis ter beschikking stellen - neen, het zijn de providers die beveiliginssoftware die momenteel reeds gratis beschikbaar is (ZoneAlarm, AVG Antivirus, enz) in hun basispakket moeten aanbieden. Nu is het zo dat de meeste providers reeds voldoende waarschuwingen geven op hun website (o.a. telenet doet dat uitstekend) met links naar de websites waar gratis software te verkrijgen is, plus zelfs tips hoe de software geconfigureerd moet worden. In de oorspronkelijke plannen krijgt de provider er echter nog een taak bij. Hij zou verplicht worden om te kijken of u alle beveiliginssoftware geinstalleerd heeft en up to date onderhoudt, zoniet moet hij u toegang weigeren tot zijn servers...

Leest u zelf over de mooie plannen die wel idealistisch zijn, maar naar onze bescheiden mening toch ietwat onrealistisch zijn. Tussen haakjes: als de provider inderdaad al die zaken moet gaan aanbieden, hoe diep zal de gebruiker dan wel niet in zijn portemonnee moeten tasten om zo'n beveiligde internetverbinding te kunnen betalen? Leest u het persbericht (1) over het ontwerp zoals het in de Kamer gestemd is, de oorspronkelijke plannen (2), en de reactie van Kamerlid De Coene op het commentaar dat hij van vele internauten gekregen heeft (3)

Nieuws: veiligecomputer.be 1, veiligecomputer.be 2, veiligecomputer.be 3

Bron: Netties.be

Donderdag 31 Maart 2005

 
©2002 Koen Godderis