Filmfestival via P2P

Terwijl overal elders de filmindustrie klaagt en jammert dat de films via P2P verspreid worden, hebben de organisatoren van het Cinequest Film Festival er bewust voor gekozen om P2P te gebruiken als legaal distributiekanaal voor haar films.

Op 13 maart gaat in San José (Californië) de 15e editie van start van het Cinequest filmfestival, een festival voor alternatieve producties. Halfdan Hussey, een van de mede-oprichters van het festival, heeft besloten om P2P te gebruiken om meer publiek te kunnen bereiken. De films die in de zalen getoond worden, kunnen ook via P2P gedownload worden, waarna de internaut zijn stem kan uitbrengen over de film.

Het systeem is gebaseerd op Kontiki, een ruilsysteem dat een beetje concurrent is van BitTorrent, en waarbij men content kan downloaden van verschillende servers tegelijkertijd. Om het simpel voor te stellen: de filmbestanden worden in kleine stukjes gekapt en over verschillende servers verdeeld. Hoe meer gebruikers er de film downloaden, hoe sneller het downloaden gaat. Momenteel werkt het systeem enkel voor pc, volgend jaar zouden ook de Mac-gebruikers kunnen meegenieten. De films kunnen bekene worden op Windows Media Player 9, maar kunnen niet gekopieerd worden naar CD of een draagbare lezer. Dus u ziet: P2P heeft ook zijn legale, positieve toepassingen!

Nieuws: fr.news.yahoo.com, cinequest.org

Bron: Netties.be

Dinsdag 08 Maart 2005

 
©2002 Koen Godderis