Vlaamse geschillenraad verklaart klacht KG tegen VRT onontvankelijk!

De klacht ingediend door Koen Godderis tegen de VRT aangaande de uitspraken gedaan door Chris Dusauchoit eind vorig jaar op de VRT-radio werd op 5 februari onontvankelijk verklaard. De Vlaamse geschillenraad haalt aan dat de belastingsbetaler zich niet kan berechten op enige vorm van belang bij of benadeling door de VRT.

Op 2 januari 2003 stuurde Koen Godderis een boze brief naar het Vlaams commissariaat voor de media. Deze instantie verklaarde zich onbevoegd en stuurde het aangetekend schrijven door naar de Vlaamse geschillenraad voor radio en televisie. De bewuste brief kan je hier nog eens nalezen:

http://www.koengodderis.be/new/nieuws.php?id=12

De boze brief kwam er na de controversiële uitspraken van Chris Dusauchoit zijnde VRT-presentator bij radio en tv. Op 26 december 2002 meende Dhr Dusauchoit te mogen stellen dat hij 'geen slecht gevoel kreeg bij de moord op Pim Fortuyn'. Hij deed deze uitspraak in het VRT-radio 1 programma 'Café Terminus'. Volgens Koen Godderis waren deze uitspraken in strijd met de politieke onafhankelijkheid van radio- en tv omroepen in dit land.

De geschillenraad deelt in een aangetekend schrijven Koen Godderis mee dat een klacht bij de Geschillenraad een een belang of benadeling vereist en dat in tegenstelling tot een klacht bij de Vlaamse Kijk- en Luisterraad. Volgens de Geschillenraad specificeert Koen Godderis dat belang niet door in de brief te stellen: "Hierbij wens ik mij dan ook als belastingbetaler en financierder van de VRT aan te sluiten".

Volgens de Geschillenraad geeft de aanklager geen blijk van belang bij of benadeling door de VRT.

Reactie KG:

"Ik kon m'n ogen niet geloven toen ik de aangetekende brief las! Aan de ene kant stelt de Vlaamse Geschillenraad dat bij de Vlaamse Kijk- en Luisterraad geen belang of benadeling vereist is en dat dat wel het geval is bij de Vlaamse Geschillenraad voor radio en televisie. Awel, als dat zo zit gaan we de hete appel dan maar doorsturen naar de Vlaamse kijk-en luisterraad."

"Er wordt nochtans duidelijk in mijn brief gesteld dat ik als burger 'financierder' ben van de VRT die z'n werking kent door de financiering van ook 'mijn' geld rechtstreeks verkregen door het innen van diverse directe en indirecte belastingen. Hier is wel degelijk sprake van 'belang'. Ook benadeling ziet de Vlaamse Geschillenraad niet zitten. Zozo, dan moet ik het maar fijn vinden dat iemand een loopje neemt met het poltieke neutraal zijn van de Vlaamse radio en tv-omroepen opgelegd in de diverse decreten."

"Het ziet er naar mijn mening naar uit dat de Geschillenraad er zich goedkoop wenst van af te maken door te stellen dat er geen belang noch enige vorm van benadeling is. Er vertrekt alvast éénzelfde aanklacht richting de Vlaamse Kijk en Luisterraad en zal hiervoor de nodige raad en inlichtingen inwinnen bij diverse politici en advocaten" "Stellen dat de Vlaamse burger geen inspraak heeft in de naleving van de decreten ook opgemaakt voor de openbare omroep lijkt mij in elk geval flink van de pot gerukt. Hier zal ik het niet bij laten", aldus Koen Godderis.

Uitspraak door de Vlaamse Geschillenraad gedaan op 5 februari 2003. Samenstelling O. Grawet voorzitter, J. Baert, J. Vandyck, M. Van Liedekerke, M. Van Nieuwenborgh, L. Van Roy en E. Verstraete. M. Chatelet zijnde secretaris.

KG-redactie

Donderdag 13 Februari 2003

 
©2002 Koen Godderis