Ned 1, 2 en 3 herschapen

De publieke Nederlandse televisienetten zijn deze maand grondig verbouwd. De drie zenders zijn nu thematisch gerangschikt, en niet langer volgens de omroepstichtingen.

Het publieke Nederlandse omroepbestel is gegrondvest op omroeporganisaties en - stichtingen die op basis van hun achterban zenduren na mekaar kregen toebedeeld op een van de drie televisienetten. Maar de raad van toezicht van de Nederlandse Publieke Omroep (PO) sprak zich in januari uit voor het zogeheten programmeermodel. De programma's worden nu per genre over de netten (Nederland 1, 2 en 3) verdeeld. Nederland 1 krijgt het stempel breed familienet, Nederland 2 moet 'verdiepend en zingevend' zijn en Nederland 3 moet jongeren bedienen en zorgen voor specifieke informatie en vernieuwing. De hervorming betekent dat de omroepen niet langer programma's maken voor hun thuisnet, maar programmeren voor alle drie publieke netten.

Een hervorming was volgens de raad nodig omdat de kijkcijfers tegenvielen, waardoor de reclame-inkomsten zakten en er minder geld was voor programma's. Gevreesd werd dat het marktaandeel naar 26 procent zou zakken in 2008, komend van 36 procent in 2004 en 2005. De drie hertimmerde netten moeten samen een marktaandeel van 33 procent vasthouden, aldus de krant Trouw. Naast de publieke omroep zijn in Nederland nog commerciƫle zenders actief.

Nieuws: AD.nl

KG-redactie

Dinsdag 05 September 2006

 
©2002 Koen Godderis