Radio Caroline stopt met kabel en wil op AM (NL)

Radio Caroline houdt er in Nederland vanaf volgende week dinsdag mee op. Bij Caroline, van origine Brits, vinden ze de exploitatiekost te duur. Men wil nu de beschikbare middelen gebruiken voor een AM-licentie.

Radio Caroline zendt sinds een dik jaar programma's uit via het kabelnetwerk van de energiebedrijven Essent en Cogas in het noorden en oosten van Nederland. De zender ging er toen van uit dat middengolf- en kabeluitzendingen rendabel zouden zijn. Maar door de heisa rond de verdeling van etherfrequenties van commerciƫle radiozenders heeft Radio Caroline nog altijd geen frequentie toegewezen gekregen. Investeerders en adverteerders nemen daardoor nog steeds een afwachtende houding aan.

Staat te lezen op de Caroline-site:

Terugkeer naar middengolf prioriteit
Radio Caroline Nederland BV stopt op 18 februari aanstaande met uitzendingen via het kabelnetwerk van Essent en Cogas in noord en oost Nederland. Een groot deel van 2002 en klein deel van 2003 heeft ons radiostaton gebruik gemaakt van de diensten van deze kabelexploitanten. De daaraan verbonden kosten geven momenteel een te grote druk op het financieel huishouden van Caroline.

Regeringsbeleid schrikt investeerders af
Radio Caroline richt zich sinds 2001 op het verwerven van een AM (middengolf) frequentie in Nederland. Toen wij in januari 2002 begonnen met kabeluitzendingen was in de planning opgenomen dat middengolf- en kabeluitzendingen samen een goede basis waren voor een financieel gezond radiobedrijf. Er is echter een vervelende kink in de kabel gekomen. Vanwege een zwalkend regeringsbeleid ten aanzien van de toewijzing/verdeling van etherfrequenties heeft Caroline tegen iedere verwachting in nog steeds geen etherfrequentie toegewezen gekregen. Gevolg daarvan is dat onze investeerders en adverteerders pas op de plaats hebben gemaakt. Overigens hebben ook collega-radiostations met deze problematiek te maken.

Keuze voor middengolf
De regionale kabeluitzendingen waren in onze planning opgenomen als een voorloper op onze middengolfzender. Kabelradio is voor ons een aanvulling op landelijke dekking via middengolf en niet andersom. Wij vinden het verstandig om de financiƫle middelen die wij momenteel tot onze beschikking hebben volledig te investeren wat steeds ons hoofddoel is geweest: Caroline terug op de middengolf. Het bereiken van dit doel loopt ernstig gevaar wanneer de kostbare exploitatie van kabelradio nu door ons wordt voortgezet. Vandaar dat wij per 18 februari daarmee stoppen, hoe spijtig wij dat ook vinden.

Meer informatie
Uiteraard blijft ons programma na 18 februari normaal te beluisteren via onze webcast. U kunt inschakelen via www.radio-caroline.nl. Via deze site kunt u ook op de hoogte blijven van actuele zaken rond ons radiostation. Voor meer informatie kunt u bellen met ons algemeen telefoonnummer 0517 - 433833.

Link:

http://www.radio-caroline.nl

KG-redactie

bron: Spits

Woensdag 12 Februari 2003

 
©2002 Koen Godderis