Lokalen naar Europa met klacht

Diverse VZW's van lokale radio's verspreid over gans Vlaanderen, al dan niet als hoofdVZW opererend en verwant met nog meerdere radiozenders in ketenverband, zullen samen een klacht indienen bij de Europese Commissie departement concurrentiebeleid.

Alles zit nog in een beginnend stadium, maar dat de klacht er komt is een zekerheid. De klacht zal diverse aspecten behandelen. Gaande van het oneerlijke concurrentiebeleid binnen de Vlaamse radiosector. Het negeren van de rechtspraak door de Vlaamse Overheid. En het continu aanpassen van de decreten in het nadeel van de kleinere radiopartijen.

Dat de klacht er komt is voor insiders in het milieu geen verrassing. Het is al langer, zeg maar jaren, dat diverse radioVZW's radeloos moeten toezien hoe zij door de Vlaamse Overheid ofwel oneerlijk worden behandeld inzake concurrentieslag. Ofwel juridisch worden versmacht. Het huidige aanpassen van de decreten in het voordeel van de provinciale radiozenders is de zoveelste druppel die de emmer doet overlopen.

-Op concurrentieel vlak heeft de Vlaamse Overheid er de laatste jaren nooit voor kunnen zorgen dat de kleinere radiospelers over een "werkbaar" zendgebied beschikten. Daarnaast heeft zij in korte tijd dermate de spelregels veranderd in het voordeel van de grotere spelers dat het marktgewijs voor de kleinere spelers nog moeilijker werd dan het al was.
-Op juridisch vlak hebben de klachten bij de Raad van State, VRM en Parket voor diverse lokale radiopartijen enerzijds wat schorsingen en vernietigingen opgeleverd, maar anderzijds zijn de benadeelde partijen zelf er niet beter van geworden. Heel wat VWZ's zijn pakken geld kwijt aan gerechtsprocedures, maar de beslissingen door de Raad van State of VRM hebben hen niet direct op korte termijn verder geholpen.

De lokale radiosector is het grondig beu op dergelijke manier behandeld te worden door de Vlaamse Overheid. Vandaar de klachtenbundel bij de Europese Commissie. Het klachtendossier hopen de VZW's af te hebben tegen eind augustus 2006. Over welke VZW's het gaat, wordt voorlopig nog niet bekend gemaakt wegens nog lopende procedures tegen de Vlaamse Overheid. De VZW's zijn bang om nog meer benadeeld te worden dan dat nu al het geval is. Zolang de klachtenbundel niet in handen is van de Europese Commissie worden de namen niet bekend gemaakt.

De klacht van de lokale radiosector heeft niets te maken met de lopende klacht van de VMMa bij de Europese Commissie tegen de oversubsidiƫring van de Openbare omroep door de Vlaamse Overheid. Het aspect "oversubsidiƫring" zal trouwens niet aan bod komen.

Persbericht Lokale radio's

Nieuws: Radiovisie.be

KG-redactie

Dinsdag 25 Juli 2006

 
©2002 Koen Godderis