De VRT wordt minder commercieel

De Vlaamse regering heeft de financiële krachtlijnen vastgelegd voor de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT. Gespreid over de komende vijf jaar krijgt de openbare omroep 91 miljoen euro extra (o.a voor renovatie VRT-gebouwen).

De nieuwe beheersovereenkomst loopt van 2007 tot 2011. Na de Vlaamse verkiezingen in 2009 wordt de overeenkomst echter opnieuw geëvalueerd en zo nodig gewijzigd. Dat hangt af van de digitale evolutie in Vlaanderen.

De VRT krijgt nu jaarlijks een dotatie van 268 miljoen euro. In 2007 groeit die nog met 4 procent, zoals de vorige jaren. Daarna neemt de groei geleidelijk af. In 2008 stijgt de dodatie nog met 2,5 procent, in 2009 niet en vanaf 2010 met 2 procent.

De inkomsten uit tv-sponsoring en evenementen worden afgetopt op 10 miljoen euro per jaar, dat is minder dan nu. Het plafond voor de radioreclame wordt in de nieuwe beheersovereenkomst aangepast aan de inflatie.

De VRT krijgt één volwaardig digitaal cultuurkanaal. De top van de VRT had acht digitale kanalen gevraagd. Voor het cultuurkanaal mag de openbare omroep samenwerken met de privésector.

De VRT is nog niet op de hoogte gebracht van de inhoud van de nieuwe beheersovereenkomst. Gedelegeerd bestuurder Tony Mary vindt het wel onaanvaardbaar dat de Vlaamse regering haar beslissing niet met de openbare omroep besproken heeft.

De top van de Vlaamse regering heeft ook afgesproken dat de commerciële omroepen meer armslag krijgen om reclame uit te zenden. Het verbod op reclame rond kinderprogramma's valt weg.

Kabinet Bourgeois: Persbericht (Word-doc.)

Nieuws: standpunt VRT, VMMa en SBS, VMMa en SBS

KG-redactie

Vrijdag 16 Juni 2006

 
©2002 Koen Godderis