DoS aanvallen bij radio 538 als gemeen spelletje

Het leek allemaal erg onschuldig begonnen te zijn. Op een bepaald moment riep een presentator van de Nederlandse Radio 538 alle luisteraars op om de website van een bepaalde politieke kandidaat of partij met zijn allen te bezoeken op een zeker tijdstip.

De vraag was niet alleen of de website zou bezwijken onder deze overvloed aan bezoekers (want bezwijken zou ze, de meeste servers zijn niet bestand tegen zo'n massaal bezoek, toch niet voor een politieke partij!), maar ook hoelang het zou duren eer de server weer terug op zijn poten rechtgekrabbeld zou zijn.

De 538-medewerker beweerde enkel maar de weerstand van deze websites te willen testen, door hun capaciteit tot de limiet te beproeven. Maar erg fair was dat niet te noemen. Want al gauw werd het servertje-mobben een nationale sport - haast te vergelijken met DoS (denial of Service) aanvallen, zij het op een low-tech manier uitgevoerd.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een reactie kwam van de internetgemeenschap. Weblogger Retecool voerde de actie aan; hij schreef een script die het de deelnemers aan de protestactie vergemakkelijkten, en samen legden zij op hun beurt de website van Radio 538 voor meer dan een uur lam.

Niets anders te doen, jongens?

http://www.europemedia.net/shownews.asp?ArticleID=14790

http://www.netties.be

KG-redactie

bron: neTTies

Vrijdag 07 Februari 2003

 
©2002 Koen Godderis