Nieuw VRT-decreet goedgekeurd

Het Vlaams Parlement heeft op woensdag 10 mei bij overgrote meerderheid van de stemmen het nieuwe VRT-decreet goedgekeurd. Het decreet wijzigt de verhoudingen tussen het VRT-management en de politiek samengestelde Raad van Bestuur. In tegenstelling tot vroeger wordt de Raad van Bestuur een volwaardig bestuursorgaan dat bij eenvoudige meerderheid van de stemmen alle strategische beslissingen zelf kan nemen. Het VRT-management krijgt voortaan enkel nog de bevoegdheid over programmatie en personeel.

Commissie Media

Op donderdag 20 april 2006 keurde de Commissie Media het VRT-ontwerp van decreet bij unanieme meerderheid goed. Dat was erg tegen de zin van Tony Mary, want de dag er op dreigde Mary al met ontslag. Wat hem niet meteen bij veel politici populair maakte. Als het decreet zou goedgekeurd worden, dan zou Mary opstappen. Hij vond dat hij niet langer kan functioneren in omstandigheden waarbij de Raad van Bestuur zonder goedkeuring van het VRT-management beslissingen kan nemen. De mediaminister reageerde al even scherp en vertelde dat de VRT niet de omroep van 1 persoon is (red. Tony Mary), maar van 6 miljoen Vlamingen. En dat Mary zich dient neer te leggen bij de beslissingen van een democratisch verkozen parlement.

Persconferentie

Hoewel de Vlaamse regering bij monde van minister-president Leterme en mediaminister Bourgeois Tony Mary uitdrukkelijk had verzocht niet langer publiekelijke verklaringen af te leggen, deed Tony Mary het op woensdag 26 april nog eens over. In het VRT-journaal maakte hij duidelijk dat hij schriftelijke garanties wou van de mediaminister aangaande het feit dat aan de bevoegdheden van het VRT-management niets zou veranderen. De Raad van Bestuur krijgt volgens Mary de facto en de jure (in feite en volgens de wet) de operationele bevoegdheid over de VRT. Mediaminister Bourgeois reageerde nog dezelfde dag via het persagentschap Belga door te zeggen dat er niets meer verandert aan het ontwerp van decreet en dat deze de bevoegheden voor iedereen binnen de VRT duidelijk afbakent.

VRT-decreet goedgekeurd

Deze namiddag werd na veel tevergeefse dreigingen van de kant van Tony Mary bij grote meerderheid het nieuwe VRT-decreet in het Vlaams Parlement goedgekeurd. Enkel Groen! en een Franstalig Parlementslid stemden tegen. Een door Groen! ingediend amendement (dat de macht van het VRT-management diende te verterken) werd bij grote meerderheid verworpen. Het wordt nu uitkijken hoe Tony Mary de komende tijd zal reageren op de nieuwe machtsverhoudingen binnen de VRT.


Zie ook: Dossier VRT-decreet (Stuk 762 - 2005/2006). En Tekst VRT-decreet.


Nieuws:
21/4/2006: Mary dreigt op te stappen
26/4/2006: VRT ziet groot risico in VRT-decreet (1)
26/4/2006: VRT ziet groot risico in VRT-decreet (2)
26/4/2006: Bourgeois: VRT-decreet bakent bevoegdheden duidelijk af
10/5/2006: VRT-decreet goedgekeurd

KG-redactie

Woensdag 10 Mei 2006

 
©2002 Koen Godderis