Satellieten in strijd tegen snelheidscontroles

Je wapenen tegen flitspalen, roodlichtcamera's en trajectcontroles. Dat kan met de Morpheous RoadPilot, een moderne digitale detector die zelfs satelliettechnologie gebruikt om controles te lokaliseren.

De RoadPilot gebruikt het satellietsysteem Global Postioning System (GPS) om te bepalen of je een controle nadert. Dit is hetzelfde systeem als wordt gebruikt voor route-navigatiesystemen en andere plaatsbepaling. GPS is door het Amerikaanse leger ontwikkeld om raketten op de juiste plek in te laten slaan.

De RoadPilot gebruikt GPS om te bepalen waar de auto rijdt, deze locatie wordt constant vergeleken met een ingebouwde database met controlepunten. Naast politiecontroles heeft de RoadPilot ook gevaarlijke punten en obstakels in zijn database staan. Nader je met je auto zo'n punt, dan klinkt er een waarschuwingssignaal zodat je snelheid kunt minderen. Het betreft een intelligent systeem want op snelheidscontroles wordt alleen gereageerd als je te hard rijdt. Hou je je op dat moment aan de maximum snelheid, dan blijft het stil.

Het voordeel van een database ten opzichte van een radardetector is dat het systeem geen valse meldingen geeft bij bijvoorbeeld GSM-masten of tankstations.

De diverse databases worden dagelijks bijgewerkt en zijn dus altijd up-to-date.

Je kunt de interne database van je RoadPilot regelmatig updaten door het apparaat uit de houder te halen en hem doormiddel van een USB-kabel op de pc aan te sluiten.

Maar neemt de verkeersveiligheid dan niet af door de RoadPilot? Het apparaat lijkt immers vooral een hulpmiddel om de maximum snelheid te overtreden. Fabrikant Morpheous ontkent dit. Te snel rijden gebeurt toch, en zonder RoadPilot heb je snelheidscontroles pas veel later in de gaten. Het gevolg is een schrikreactie waarbij je abrupt op de rem trapt. Deze reactie is een groter gevaar dan een te hoge, maar constante, snelheid. Daarnaast geeft het meer rust omdat je minder op de aanwezigheid van snelheidscontroles hoeft te letten. Je kan zo meer aandacht aan het verkeer besteden, daarbij geholpen door de RoadPilot die desgewenst waarschuwt als je een gevaarlijke kruising, een school of een scherpe bocht nadert.

De RoadPilot is in te stellen via een 5" LCD touchscreen en kan worden uitgebreid met een hightech radardetector die onaangekondigde mobiele radarcontrole kan lokaliseren waardoor de RoadPilot optimale bescherming biedt.

Meer informatie: www.rem.nu

KG-redactie

bron: digizine

Donderdag 06 Februari 2003

 
©2002 Koen Godderis