Le Soir: VTM wordt RTL-TVi

Volgens de Waalse krant Le Soir zijn de onderhandelingen volop aan de gang voor een verkoop van de VTM aan de Luxemburgs-Waalse zender RTL-TVi. Betrokken partijen zijn de eigenaars van de VTM, nl. De Persgroep en Roularta enerzijds. En anderzijds de geïnteresseerde RTL-TVi. De betrokken partijen weigeren echter formeel de onderhandelingen te bevestigen. VTM zou volgens Le Soir tussen de 380 en 410 miljoen euro waard zijn.

Het is niet de eerste keer dat deze geruchten de ronde doen. Enkele jaren geleden waren er al eens gesprekken aan de gang tussen de aandeelhouders van VTM en RTL. Tot een overname of akkoord kwam het toen niet. De onderhandelingen, in geval de berichtgeving van Le Soir klopt, komen niet onverwachts. Het gaat allesbehalve goed met VTM. Vorig jaar haalde men er 20 miljoen euro minder inkomsten binnen uit reclame. De nu lopende besparingen en ontslagen zijn daar een direct gevolg van. Voor de Persgroep en Roularta brengt VTM al lang niet meer hetgeen op wat het gouden kalfje in de jaren 90 ooit opbracht. Vandaar dat een overname niet zo onverwachts zou komen en zeker niet van de kant van RTL-TVi.

RTL heeft behalve een minderheidsaandeel in Radio Contact Vlaanderen zo goed als geen greep op Vlaanderen. Onlangs liet de top van RTL weten dat men in Europa overal wil aanwezig zijn. Vlaanderen zal hierbij zeker niet over het hoofd gezien worden. Komt RTL via VTM naar Vlaanderen? De kans zit er dik in. Maar zij zal dan ongetwijfeld ook de hele VMMa willen overnemen. De tijd zal het uitwijzen. Pikant detail. RTL kreeg samen met de RTBF en de Franse gemeenschap onlangs gelijk voor de RvS toen 146 Vlaamse radiofrequenties werden geschorst. Waaronder alle radiofrequenties van ... de VMMa (red. Q-music). In geval RTL als "competitieve" speler via Radio Contact en VMMa ook op radiovlak wenst vertegenwoordigd te worden, doet men er dus best aan het arrest van de RvS via een gewone rechtbank af te dwingen ten einde zero base in te voeren in Vlaanderen.

Nieuws: Nieuwsblad.be

KG-redactie

Zaterdag 25 Maart 2006

 
©2002 Koen Godderis