RvS schorst VRT-radiofrequenties

Door een uitspraak van de Raad van State van 7 februari 2006 werden 16 VRT-radiofrequenties, waaronder vele frequenties met zwaar vermogen, geschorst. Het verzoekschrift werd ingediend door de Franse Gemeenschap en RTBF. De reden waarom de VRT-radiofrequenties werden geschorst dient gezocht te worden bij het niet coördineren van de technische paramaters die de VRT voor haar radio-uitzendingen op diverse locaties gebruikt.

De 16 geschorste VRT-radiofrequenties:

*89,5 MHz toegekend aan Sint-Pieters-Leeuw (50 kW, Klara)
*91,7 MHz toegekend aan Sint-Pieters-Leeuw (50 kW, Radio 1)
*93,7 MHz toegekend aan Sint-Pieters-Leeuw (50 kW, Radio 2)
*97,0 MHz toegekend aan Sint-Pieters-Leeuw (2000 W, Radio Donna)
*100,6 MHz toegekend aan Sint-Pieters-Leeuw (50 kW, Studio Brussel)

*94,2 MHz toegekend aan Schoten (20 kW, Radio 1)
*96,4 MHz toegekend aan Schoten (3162 W, Klara)
*97,5 MHz toegekend aan Schoten (20 kW, Radio 2)
*100,9 MHz toegekend aan Schoten (50 kW, Studio Brussel)

*89,8 MHz toegekend aan Nieuwkerken-Waas (1000 W, Radio 2)
*92,4 MHz toegekend aan Diest (1000 W, Radio 2)
*93,0 MHz toegekend aan Genk (3162 W, Radio Donna)
*94,8 MHz toegekend aan Veltem (1000 W, Radio Donna)
*98,5 MHz toegekend aan Leuven (1000 W, Radio 1)
*101,5 MHz toegekend aan Egem (40 kW, Radio Donna)
*102,0 MHz toegekend aan Genk (50 kW, Radio Donna).


De VRT en Vlaamse Gemeenschap hadden voor wijzigingen aan het VRT-zenderpark toestemming moeten vragen aan Wallonië en dat is niet gebeurd. Vandaar het desbetreffende arrest. Alle geschorste VRT-radiozenders dienen net zoals de reeds eerder geschorste 146 andere private radiofrequenties onmiddellijk hun uitzendingen te staken. Ook hier zal mediaminister Bourgeois ongetwijfeld weigeren het arrest van de Raad van State uit te voeren. De uitvoering van het arrest kan echter wel via een gewone rechtbank door de Franse Gemeenschap en de RTBF afgedwongen worden.

Andere media namen ondertussen het primeurbericht van RadioActief.be over. Het arrest werd deze middag op de website van de RvS bij toeval (door Koen Godderis) ontdekt. Uiteindelijk bleek dat zelfs politici als Jurgen Verstrepen van de Vlaamse Commissie Media hier niet van op de hoogte waren. Het ziet er naar uit dat niemand van de kant van de Vlaamse regering dit arrest aan de grote klok wou hangen... en zo lang mogelijk de uitspraak van dit arrest binnenskamers wou houden. Niet gelukt dus... Het nieuws staat ondertussen overal on line.

Reacties Mediaminister Bourgeois, Fadila Laanan en VRT-radio op arrest RvS

In een reactie aan Belga omschreef Vlaams mediaminister Geert Bourgeois het aanvechten van de radiofrequenties als een 'triestig spelletje', waarbij de RTBF er genoegen in schept om de frequenties van de zusterzender VRT die in hetzelfde gebouw huist aan te vechten. De schorsing van de frequenties heeft volgens mediaminister Bourgeois op korte of lange termijn geen effect. Alle frequenties van de RTBF zijn reeds een aantal jaar geschorst. De nieuwe schorsing moet de aanleiding zijn om haast te maken met het politiek overleg binnen het overlegcomité.

Bourgeois herinnert eraan dat hij in het overlegcomité heeft aangedrongen op een omvattende regeling. Die moet zowel slaan op de frequentieplannen als op een regeling voor een etherpolitie. Ondanks het feit dat het Franstalig frequentieplan geschorst is, storen Franstalige zenders Vlaamse radio's tot diep in Vlaanderen. Het Vlaamse frequentieplan werd slechts gedeeltelijk vernietigd, voegde hij eraan toe. De minister betwist voorts de stelling van de Raad van State dat Vlaanderen niet gecoördineerd heeft. De Raad van State heeft zelf tot twee maal toe gesteld dat het koninklijk besluit over de coördinatie mogelijk ongrondwettelijk is. Toch baseert de Raad zich nu op dat KB om een aantal Vlaamse frequenties te vernietigen.

Woordvoerder Paul De Meulder van de VRT-radio wijst op de opdracht die de VRT als openbare omroep heeft. "De luisteraars verwachten van ons dat we verder blijven uitzenden."

Het kabinet van Waals mediaminister Fadila Laanan reageert verheugd op dit arrest. In de Waalse krant Le Soir staat te lezen dat met dit arrest "het gezond verstand" heeft gezegevierd.


Arrest RvS 7 februari 2006:

RvS schorst 16 VRT-frequenties


Nieuws:

RadioActief.be, Het Laatste Nieuws, Le Soir,

VRT Nieuws.net, iRadio.be, JurgenVerstrepen.be



KG-redactie

Vrijdag 24 Maart 2006

 
©2002 Koen Godderis