P2P voor e-mail? 

Wij zijn allemaal blij met onze e-mail. Die komt (meestal toch!) netjes in onze mailbox. In sommige landen is dat echter niet zo. E-mail is namelijk een gemakkelijk slachtoffer bij censuur. Het is immers zo makkelijk om mails op het niveau van de server te censureren, vooraleer de gebruiker zijn mailtje ontvangen kan.

Voor de internaut in deze landen is er nu misschien een oplossing: een P2P mailsysteem. Die heet Jeftel.com, en werd een dikke week geleden gelanceerd. Gebruikers van over de hele wereld kunnen elektronische boodschappen sturen naar andere gebruikers van de dienst, zonder de mailservers te moeten passeren. Net zoals het bij de P2P ruilsystemen zoals KaZaA het geval is dus.

Jeftel garandeert dat er tijdens de hele route die de mail aflegt, geen enkele kopie van de mail gemaakt wordt; bovendien zou een systeem van versleuteling en authenticatie het uitgesloten maken dat iemand anders dan de bestemmeling de mail zou lezen. Volgens het bedrijf is het systeem in enkele dagen een groot succes geworden in landen waar een loopje genomen wordt met de vrije meningsuiting: Rusland, China, Kazachstan, Saudi-Arabië, Vietnam... Zelfs de Britse overheid zou belangstelling getoond hebben voor het systeem..

Wij hebben eerlijk gezegd onze vragen bij het systeem. Het lijkt ons dat P2P communicatie mogelijk maakt tussen computers die met het internet verbonden zijn. Bij mail is dat iets anders: ook communicatie met computers die niét on line zijn, is mogelijk, omdat de mail ligt te wachten in het postvakje bij de provider, tot de bestemmeling de boodschap komt afhalen. Wat het bedrijf voorstelt is eigenlijk een variant op Instant Messaging, op IRC zo u wil... Kortom: u zal wel een boodschap kunnen verzenden naar een andere die on line is, en die op het systeem aangesloten is, maar niet naar een gewoon mailadres - althans, zo lijkt het ons.

Nieuws: fr.news.yahoo.com, jeftel.com

Bron: Netties.be

Maandag 04 Oktober 2004

 
©2002 Koen Godderis