IFPI vs auteursrechten 

Het IFPI kent u ondertussen: International Federation of Phonographic Industry. Noem het de wereldwijde tegenhanger van het RIAA (de Recording Industry Association of America).

Het IFPI heeft trouwens een Belgische afdeling, waarvan Marcel Heymans de woordvoerder is. Welnu, bij het IFPI komt er binnenkort een nieuwe voorzitter. Het wordt John Kennedy, die nu president is en COO van Universal Music. Bij The Register is een artikel verschenen over de visie die Kennedy heeft over het publieke domein en inbreuken op auteursrechten. En daar komt u te weten dat Kennedy gezworen heeft ervoor te vechten dat de auteursrechten op opnames verlengd zouden worden. Momenteel is dat 50 jaar, terwijl dat in de VS veel langer is.

Kennedy wil voor beide contintenten de lat gelijk leggen (en dus voor Europa de auteursrechten optrekken tot gelijk met de VS). Dat zou natuurlijk betekenen dat het veel langer duurt vooraleer een opname tot het publieke domein gaat behoren, maar ook dat de platenindustrie veel langer de controle zal houden over uitvoerders van werken. Leest u zelf het interessante artikel van The Register, (1) en ook het blog dat ene JamesD bijhoudt (2) over auteursrechten.

Nieuws: theregister.co.uk, fsck.org.uk

Bron: Netties.be

Vrijdag 24 September 2004

 
©2002 Koen Godderis