Mi Amigo Sylvain Tack overleden

Sylvain Tack, de man die Suzy Wafels groot maakte, radio Mi-Amigo kocht en het weekblad Joepie stichtte, is overleden. Zondagmiddag vonden speurders van de gerechtelijke politie het lichaam van de 72-jarige man in zijn woning in Oudenburg.

Tack stierf eenzaam en verbitterd en zat financieel aan de grond. De politie sluit niet uit dat hij zelfmoord pleegde.

Sylvain Tack startte zijn carrière als bakker van het wafelmerk Suzy dat niet alleen in België een begrip werd. Later gooide hij zichzelf ook in de muziekbusiness, met als eerste wapenfeit de oprichting van het label Start dat vooral een opstapje werd voor Vlaamse artiesten als Paul Severs, John Terra, Joe Harris, Ivan Heylen en Samantha. Bovendien stampte Tack het nog steeds bestaande popblad Joepie uit de grond.





Radio Mi Amigo

Toen hij vond dat de toenmalige openbare omroep BRT als monopolist te weinig artiesten uit zijn eigen stal draaide, richtte hij, geïnspireerd door Radio Atlantis van zijn concurrent Adriaan Van Landschoot, de zeezender Radio Mi Amigo op. Midden de jaren zeventig werd de zender in Vlaanderen populairder dan Nederlandse kleppers als Radio Veronica en Radio Noordzee.

Toen Nederland medewerking aan zeezenders verbood en Mi Amigo niet meer veilig vanuit dat land (en stiekem ook uit België) kon werken, week het hele Mi Amigo gezelschap uit naar Spanje. Tack bewoonde een grote villa in Playa de Aro, waar de studio’s kwamen van zijn radiostation en waar hij naar eigen zeggen en zijn omgeving door de Spanjaarden werd geapprecieerd omdat hij Belgische toeristen naar de Costa Brava wist te lokken.




Drank en cocaïne

Zowat tegelijkertijd liep een door Tack geopende bar in Spanje falikant af, begon Radio Mi Amigo te slabakken en kreeg Tack ruzie met lieden uit zijn entourage. Reeds zwaar aan de fles week hij uit naar de Caraïben. Tijdens een trip naar Frankrijk smokkelde hij op vraag van zijn vriendin cocaïne en werd hij door de getipte douane gesnapt. Hij belandde in een Franse gevangenis, waar hij naar eigen zeggen de alcohol afzweerde en weer bakker werd.

Terug in België werd Tack een promotor van de kruidengeneeskunde, maar ook dit was geen volkomen succesverhaal. Eén van zijn antirookmiddelen werd als een echt geneesmiddel ontmaskerd, met een boete van 750.000 euro als gevolg.







einde artikel
-----------------
begin video



VTMnieuws 13u00 - 9 feb. 2006




VTMnieuws 19u00 - 9 feb. 2006




VRTnieuws 13u00 - 9 feb. 2006




VRTnieuws 19u00 - 9 feb. 2006




VRT Ter Zake 20u00 - 9 feb 2006



Video: Begrafenis Sylvain Tack
Gracias Mi Amigo, Begrafenis (1) en Begrafenis (2)



einde video

------------------------


Nieuws: vrtnieuws.net, nieuwsblad.be, fmradio.be (1) (2) en nl.wikipedia.org

Beelden: Video 1 (VTM, VRT), Video 2

Audio: Radiohistoricus Hans Knot over Sylvain Tack op radio 1 (NL).

Verslag begrafenis: Mi Amigo fansite

Vrijdag 10 Februari 2006

 
©2002 Koen Godderis