Anti-spam voorstel van Microsoft 

Zoals wij al eerder geschreven hebben: spam is een van de grootste plagen hedentendage. Al is het maar om de grote hoeveelheid bandbreedte die dag in dag uit door spam opgeslokt wordt. Spammers kunnen hun gangetje nog altijd gaan, omdat zij hun afzendadres kunnen 'spoofen' - zij geven een vals afzendadres op, en de mail wordt toch bezorgd.

Het huidige mail protocol, SMTP of Simple Mail Transfer Protocol, dat al zo'n 30 jaar meegaat, voorziet nu eenmaal niet in een controle van de afzender, en is dus gemakkelijk te misleiden. Microsoft heeft een tijdje geleden een voorstel gedaan voor een nieuw mailprotocol, dat komaf zou moeten maken met die spoofs: Sender ID. Dat voorstel is echter niet met open armen ontvangen door de rest van de IT-wereld.

Niet onmiddellijk omdat de technologie op zich slecht zou zijn, of inadequaat, maar wel omdat Microsoft een licentievorm voorgesteld heeft die in slechte aarde valt.Bij die licentie moet u wel geen centjes neertellen, maar u moet wel aan een hele reeks wettelijke voorwaarden voldoen om de technologie te mogen gebruiken. Wat natuurlijk jammer is, en waardoor heel wat andere groepen die ook zoeken naar oplossingen voor het spam-probleem, afgehaakt hebben. Informatie over Sender ID van Microsoft vindt u hier (1), en over een technologie die door andere IT-groeperingen voorgesteld werd, SPF of Open Source Sender Policy Framewerk vindt u hier (2).

Nieuws: microsoft.com, spf.pobox.com, geek.com

Bron: Netties.be

Woensdag 15 September 2004

 
©2002 Koen Godderis