RvS schorst 146 FM-frequenties

De Belgische Raad van state heeft op 21 december het Vlaamse frequentieplan bij besluit van 18 juli 2003 geschorst. Het gaat in totaal om 146 geschorste frequenties. Het arrest werd op woensdag 11 januari 2006 betekend.

De geschorste frequenties betreffen (of 'treffen') het volledige zenderpark van 4FM, Q-Music en de provinciale commerciële omroepen. Ook ontsnappen enkele lokale radio's niet aan de schorsing. Het arrest van de Raad van State is een gevolg van een verzoekschrift dat in 2003 werd ingediend door de Waalse publieke omroep RTBF, de Franse Gemeenschap en de Waalse commerciële radiozender Bel RTL. Zij zijn namelijk bang voor storingen in het Franstalige landsgedeelte.

Het Vlaams frequentieplan, vergelijkend met het Zerobase in Nederland, trad op 27 mei 2004 in werking. Het zorgde er onder meer voor dat de nationale commerciële zenders Q-Music en 4FM nieuwe, krachtige frequenties in gebruik konden nemen.

De Raad van State oordeelt dat de Vlaamse regering frequenties heeft toegewezen zonder dat de wettelijk vereiste coördinatieprocedure volledig werd afgerond. Enkel die frequenties waarvoor de coördinatieprocedure niet werd afgerond, of waarvoor de Vlaamse Gemeenschap niet heeft aangetoond dat er reeds vroeger een coördinatie werd bereikt, worden geschorst. Dit houdt kortweg in dat vier op de tien frequenties worden geschorst waaronder alle frequenties van Q-music (27), 4FM (16), de regionale radiostations en een groot deel van de lokale radiostations.

Het is niet de eerste keer dat Wallonië en Vlaanderen in de clinch liggen over het gebruik van frequenties. Al sinds 2003 ruziën beide taalgebieden over negen FM-frequenties. Voor het invoeren van het frequentieplan was de situatie nog erger en was het heel gebruikelijk dat Waalse radiostations hun Vlaamse collega’s en andersom stoorden op de FM-band. Daarnaast zonden diverse stations zonder vergunning of met teveel vermogen uit. Door de uitvoering van het frequentieplan zou hieraan een einde moeten komen.

Hoe alles nu verder moet is niet duidelijk, maar normaal gezien heeft de mediaminister de opdracht om zo spoedig mogelijk elk van de 146 frequenties mede te delen dat zij de uitzendingen dienen te staken daar men op een geschorste frequentie uitzendt. En dus in de illegaliteit verkeert zonder enige rechtsgeldigheid, laat staan rechtszekerheid/uitzendzekerheid.

Haalt de mediaminister de getroffen radiozenders niet uit de lucht dan kunnen diverse andere partijen (o.a. Franse gemeenschap, Bel RTL, RTBF, ...) bij een rechtbank in kortgeding eisen dat het arrest wordt uitgevoerd. Het ziet er dus naar uit dat de 146 frequenties binnenkort wel degelijk uit de lucht moeten.


Raad van State: arrest rvs

Nieuws: VRTnieuws.net (1), (2), iRadio.be, fmradio

Audio: Koen Godderis geeft meer uitleg over het arrest bij Jurgen Verstrepen. Het fragment valt te beluistern vanaf 57 minuten. Technisch: Rechtermuisklik, daarna klikken op 'opslaan als' en eenmaal volledig gedownload: beluisteren.

KG-redactie

Zaterdag 14 Januari 2006

 
©2002 Koen Godderis