Huis 'Pipi Langkous Lindgren' wordt museum

Het huis van de schrijfster Astrid Lindgren in de Zweedse hoofdstad Stockholm wordt een museum. Lindgren, de schrijfster van onder meer Pipi Langkous, is vorig jaar overleden.

Lindgren werd geboren in november 1907 te Vimmerby (Zweden). De namen Vimmerby en Astrid Lindgren zijn bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Toch zijn ze heel verschillend van elkaar. Vimmerby is een oude handelsstad in de Zweedse provincie Småland. Astrid Lindgren is schrijfster van kinderboeken. Wat hebben die namen dan met elkaar gemeen?

Lindgren zag voor het eerst het levenslicht in zo'n typisch rood-houten Zweeds huis. Net even buiten de stad. De omgeving waarin zij opgroeide heeft veel indruk op haar gemaakt, en dat is in haar boeken duidelijk terug te vinden. Als je haar boeken leest (Pippi, Emil, Bolderburen) proef je die typische sfeer die je alleen in Småland vindt. En als je in Småland bent waan je je in één van haar verhalen. En de inwoners van Vimmerby zijn daar (terecht) trots op. Zij noemen hun stadje dan ook 'Astrid Lindgren Stad'.

Op 28 januari 2002 overleed Astrid Lindgren. Eerder die maand had Rita Verschuur juist een manuscript afgerond met haar persoonlijke herinneringen aan de wereldberoemde schrijfster. Herinneringen die meer dan veertig jaar beslaan. Intussen in boekvorm (foto) verschenen bij uitgeverij Bert Bakker.

Officiële website: http://www.astridlindgren.se

KG-redactie

bron VRT-tt

Woensdag 29 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis