Tony Mary haalt uit naar VMMa 

VRT-baas Tony Mary vindt de nieuwe beheersovereenkomst een zaak tussen de VRT en de Vlaamse regering. De VTM-top reageert met ongeloof op de beschuldigingen van chantage en wil een stem in de debatten.

VRT-baas Tony Mary vindt dat de commerciƫle omroepen zich niet mogen bemoeien met de onderhandelingen die de Vlaamse regering en de VRT dit jaar gaan voeren over de nieuwe beheersovereenkomst. "Onze concurrenten doen volop aan stemmingmakerij", zei de gedelegeerd bestuurder van de VRT in zijn nieuwjaarstoespraak van afgelopen maandag. "Ze willen mee aan de onderhandelingstafel zitten. Wat mij betreft ongehoord".

Mary haalde zwaar uit naar wat hij de "chantage" van de Vlaamse Media Maatschappij noemde. "Zij beweren dat VTM niet in Vlaamse handen kan blijven als de VRT meer middelen krijgt". "Hun chantage is onaanvaardbaar. De VRT mag niet het slachtoffer worden van de internationalisering en de concentratie in de media-industrie".

Volgens Mary maakt een kleine omroep zoals VMMa sowieso geen kans om onafhankelijk te blijven in het huidige geglobaliseerde mediabestel. "Verkopen moeten zij hoe dan ook, vroeg of laat".

Hij beklemtoont dat hij dat erg zou vinden voor Vlaanderen. "Maar de chantage van de heren De Nolf en Van Thillo vind ik nog erger en is niet aanvaardbaar in een democratie". Op het ogenblik dat de VMMa in buitenlandse handen komt, zal de openbare omroep nog meer ten volle zijn rol moeten kunnen blijven spelen, concludeert Mary. "Tenminste, als we onze Vlaamse eigenheid, onze culturele diversiteit en onze eigenheid tegen het Amerikaanse mediageweld willen beschermen. Dat kan alleen met de volle steun van de overheid".

De VMMa-topmannen Christian Van Thillo (De Persgroep) en Rik De Nolf (Roularta) reageren "met ongeloof en verontwaardiging" op de nieuwjaarsspeech van VRT-baas Tony Mary. "We hebben er nooit mee gedreigd om de VMMa te verkopen indien de VRT nog meer middelen zou krijgen. Dat is een pertinente onwaarheid", klinkt het in een gezamenlijke persmededeling. "Maar we willen wel gehoord worden in het debat over de rol en de financiering van de openbare omroep. Het is immers het gebrek aan overleg dat geleid heeft tot het ontwricht televisielandschap zoals we dat vandaag kennen."

Minister roept op tot kalmte

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois roept de verschillende omroepen op het "gekijf en gehakketak" achterwege te laten en werk te maken van een goed medialandschap.

Bourgeois reageert daarmee op de combattieve nieuwjaarsspeech van VRT-baas Tony Mary en de uitlatingen van SBS-baas Patrick Tillieux over de overname van VRT-radio Donna.

"Het zijn niet de commerciƫle omroepen die de beheersovereenkomst voor de VRT zullen schrijven. Iedereen heeft recht op zijn eigen opinie, maar de sfeer waarin die geuit wordt, is niet goed."


Zie ook: De klare kijk van Koen Godderis (8)


Nieuws: Nieuwsblad.be, fmradio.be (1), fmradio.be (2)

KG-redactie

Woensdag 11 Januari 2006

 
©2002 Koen Godderis