Mattel's aanklacht tegen 'barbie girl' Aqua in hoger beroep afgewezen 

De juridische strijd van Mattel tegen de Deense popformatie Aqua duurt nu al 6 jaar. De aanklacht van Mattel werd nu ook maandag in hoger beroep te Washington afgewezen.

De klacht richt zich niet zozeer aan het adres van Aqua zelf maar tegen MCA records waar de plaat 'Barbie Girl' van Aqua in '97 werd uitgebracht. (foto: Lene Nyström zangeres)

De speelgoedfabrikant en maker van de Barbie pop is nog steeds niet te spreken over de tekst waar het nummer over gaat.In het nummer wordt Barbie onder meer uitgemaakt voor 'blonde bimbo'. Vooral een reclamespotje voor de single, dat tijdens het kinderblok in de ochtend op tv werd uitgezonden, schoot bij Mattel in het verkeerde keelgat. Temeer omdat in de reclame de bekende Barbiekleur, roze, prominent werd gebruikt. Kinderen zouden volgens Mattel kunnen denken dat het om reclame voor de Barbiepoppen zelf zou gaan.

Half 2002 werd al eens een vonnis uitgesproken waarbij de claim van Mattel werd afgewezen. Na heropening van de zaak blijkt dat ook in hoger beroep de claim nogmaals werd afgewezen.

Overzicht van de aanklacht van Mattel tegen Aqua:

http://www.mtv.com/news/bands/aqua.jhtml

KG-redactie

bron: Trouw

Dinsdag 28 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis