Dusauchoit over Pim Fortuyn

De redactie kon een aangetekend zenden inkijken verstuurd door een verbolgen Koen Godderis die er geen doekjes om windt! Chris Dusauchoit kan na z'n uitspraken gedaan in het radio 1-programma café terminus, niet langer nog programma's maken voor de VRT, aldus KG.

Geachte,
heer Frans Ieven zijnde VRT radio-directeur,
heer Dirk Van Mechelen zijnde mediaminister,
en VCM zijnde controle-orgaan van de Vlaamse media,

tot m'n grote ontsteltenis heb ik kennis genomen van het feit dat alweer iemand in VRT-loondienst de openbare omroep misbruikt voor politieke doeleinden. Specifiek gaat het hier over het voorval van donderdag 26 december in het radio 1-programma Café Terminus waarbij Dhr Chris Dusauchoit er een politiek gedachtengoed op nahield dat op z'n minst wansmakelijk te noemen valt en ook in strijd is met de wetgeving op de politieke onafhankelijkheid van radio- en tv-omroepen in dit land. Deze decreten zijn dan ook van toepassing op de tv-gezichten of radio-persoonlijkheden van deze omroepen.

Of Dhr Dusauchoit nu geïnterviewde was of presentator of dat hij door de VRT contractueel betaald wordt of dat hij als ambtenaar in loondienst trad, maakt voor mij niets uit. Ik was ontzettend geschokt door zijn uitspraken. Dhr Dusauchoit is een VRT radio en tv-gezicht. Hij maakt radio en TV-programma's voor de VRT en ik kan dan ook geen onderscheid maken tussen geïnterviewde of presentator. Hij is zolang hij produkties maakt voor de VRT een VRT-werknemer die zich te houden heeft aan de politieke onafhankelijkheid van deze omroep.

Graag had ik jullie alvast kennis laten nemen van wat precies gebeurde:

Ben Crabbé: Waar ben je het hardst van geschrokken dit jaar?
Chris Dusauchoit: Het plotse heengaan van de heer Fortuyn, Pim
Ben Crabbé: Dat was niet zo om te lachen hé.
Chris Dusauchoit: Euh, laat me zeggen dat ik daar toch een kleine bedenking bij had. Ik herinner me dat toen het nieuws mij bereikte - ik was aan het koken - en ik had er toch geen slecht gevoel bij. Ik dacht van: erger kwaad is voorkomen. Ja, dat meen ik echt. Eigenlijk dacht ik, om eerlijk te zijn: one down, twenty to go. Het heeft mij verwonderd dat de zaak zo lekker snel geïmplodeerd is (stilte). Ik vond dat de zaak snel was afgehandeld.
Ben Crabbé: Daar kun je je toch nooit achterscharen?
Chris Dusauchoit: Nee, natuurlijk niet. Maar ik vond het toch, laat ons zeggen, een oplossing waar ik op termijn toch de positieve kanten van ga inzien.

Intussen vernam ik dat Marten Fortuyn, de broer van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, Dhr Dusauchoit hierover persoonlijk zal aanspreken en dat hij gerechtelijke stappen overweegt. Daarnaast was ook CD&V senator Ludwig Caluwé niet te spreken over het wansmakelijke gedrag van de heer Dusauchoit. Hij vindt dat Dhr Dusauchoit niet langer programma's kan maken voor de VRT. Hierbij wens ik mij dan ook als belastingbetaler en financierder van de VRT aan te sluiten. Ik denk het recht te mogen hebben op de naleving van de wetgeving inzake de politieke onafhankelijkheid van de diverse omroepen in Vlaanderen waar de werknemers dienen uit te voeren wat deze omroepen wettelijk opgelegd wordt. In geval werknemers van deze omroepen zich niet kunnen houden aan de vooropgestelde wetgeving is het aan de omroepen zelf, in dit geval VRT, om z'n werknemer te sanctioneren. Aangezien ik ontzettend geschokt ben, wens ik dan ook Dhr Dusauchoit niet meer te horen noch te zien op de VRT.

Het is al langer duidelijk dat de scheidingslijn tussen politiek, rechterlijke macht en media zeer dun zijn geworden. Daar het niet de eerste keer is dat de VRT of een paar van zijn werknemers er openlijk politieke visies en richtlijnen op nahouden, ga ik er dan ook van uit dat mediaminister Dirk Van Mechelen en het VCM dit met de mantel der liefde telkens weten te bedekken. Eerder al werd een interne nota gemaakt door voormalig VRT-directeur Bert Degraeve waarbij een bepaalde politieke partij werd geviseerd, ook Leen Demaré hield er in 2001 tijdens haar programma vrouwentongen een eigen politieke mening op na toen zij stelde dat "Filip Dewinter een eikel is".

Hierbij vraag ik me dan ook af of er nog een scheiding is in dit land tussen rechterlijke en politieke macht. Het is blijkbaar aan de VRT om een beslissing te nemen aangaande politieke keuzes die de burger dient te maken in dit land. Werknemers van de diverse omroepen dienen blijkbaar al hele tijd niet meer naar de wetgeving aangaande de omroepen om te zien.

Ik ben dan ook ontzettend verbolgen dat de mediaminister en het VCM dit keer op keer oogluikend toelaten deze overtreding inzake deze specifieke wetgeving. In geval Dhr Dusauchoit nog verder programma's blijkt te doen voor de VRT, neem ik verder gerechtelijke stappen in deze zaak als politiek onafhankelijk verbolgen burger in dit land. Daar ik financierder ben van de VRT denk ik het recht te hebben op de naleving van de opgestelde wetgeving.

Hoogachtend,
Koen Godderis

KG-redactie

Zaterdag 28 December 2002

 
©2002 Koen Godderis