Opinie: Vlaams radiolandschap

Volgend bericht staat te lezen op Nu.nl

'Radioveiling is mislukt'

29 september 2004 11:32

AMSTERDAM - De in 2003 gehouden etherveiling onder de radiostations heeft niet het beoogde resultaat behaald. De radiostations lijken op elkaar en ze geven teveel geld uit aan marketing en dure discjockeys. Dit concludeert KPMG uit een onderzoek.

Vrijwel alle zenders mikken op dezelfde voor adverteerders interessante doelgroep van 20 tot 49-jarigen. "Met grote marketingbudgetten en de inzet van top DJ's proberen de stations hun marktaandeel te vergroten. Deze strategie is contra-productief en leidt tot een homogeen aanbod. Nu al blijkt dat de luisteraar nauwelijks het verschil nog hoort tussen de zenders," aldus KPMG-directeur Geert-Jan van der Snoek.

De zenders betaalden vorig jaar 340 miljoen euro aan de licenties. De radiostations moeten die 340 miljoen euro binnen 8 jaar terugverdienen, dan vervallen de huidige licenties weer.

Bron: Nu.nl

----

Reactie:

KPMG vertelt nonsense!

KPMG vertelt er niet bij dat er in Nederland naast ongeclausuleerde fm-pakketten, ook geclausuleerde fm-pakketten waren. Geclausuleerde pakketten die net tot doel hadden om diversiteit (verschillende radioproducten) te waarborgen!!!

Het is niet aan de commerciële sector om rekening te houden met de maatschappelijke noden. Daarom is er nu net een "publieke (PO-Nederland) of openbare omroep (VRT-Vlaanderen)" om de noden, die de commerciële sector niet invult wegens commercieel niet aantrekkelijk, in te vullen. Wanneer de media-situatie (en dan vooral in Vlaanderen) doorheen de jaren volledig gaat scheef groeien (vriendjespolitiek-VRT, laksheid-Sporza,cadeautje-Qmusic, etc ...) dan gaat het er op lijken alsof een commerciële VRT wel nodig is.

Je reinste flauwekul, want de VRT dient de noden waar de commerciële sector niet aan voldoet, wegens commercieel niet interessant, aan te vullen.Daarvoor dient het belastingsgeld gedoteerd aan de VRT. En niet om commerciële radio te maken zoals radio Donna of radio 2. Of commerciële TV zoals TV1.

De VRT maakt commerciële TV en Radio en dat kan niet langer. Zowel niet Vlaams als Europees!

We moeten in Vlaanderen ons dringend gaan herbezinnen over het nut van een commerciële openbare omroep zoals we die nu in Vlaanderen kennen. Het kan nooit het doel geweest zijn van het bestaan van de VRT om de diverse commerciële markten te verstoren. Wat de VRT overigens al jaren doet. Maar de politiek houdt die praktijken liever uit de media.

De kritiek van KPMG aangaande de Nederlandse veiling van landelijke radiolicenties is dus ongegrond! Het vertrekpunt is verkeerd. Men gaat ervan uit dat de commerciële sector zich als een openbare omroep moet gedragen, terwijl het net omgekeerd is! De commerciële sector heeft geen verantwoording aan de bevolking af te leggen, tenzij zij moet voldoen aan bepaalde decreten en taken opgelegd door de overheid. Taken die er niet zijn bij ongeclausuleerde fm-pakketten.

Niettegenstaande deze nonsense van KPMG mogen we best jaloers zijn op het Nederlandse mediamodel met haar CvdM (Commissariaat voor de Media) en NMa(Nederlandse Mededingingsautoriteit). Twee organen die in tegenstelling tot het Vlaamse CvdM (VCM) wél functioneren.

Overigens wou men in Nederland voor hun landelijke radiolicenties ook een vergelijkende toets op basis van ingediende dossiers. Naar analogie dus met wat Vlaanderen een jaar later deed. Maar in Nederland werd dit juridisch afgekeurd en waren enkel de geclausuleerde pakketten ter erkenning op basis van het ingediende dossier.

In Vlaanderen was er ook maar één mogelijkheid om de landelijke fm-pakketten te verdelen en dat was veiling. De decreten op de landelijke erkenningen zijn volledig in strijd met diverse Europese wetgeving. Als het in Nederland niet mag, waarom zou het in Vlaanderen dan juridisch wel lukken? De enige reden waarom het in Vlaanderen wel gelukt is, is omdat niemand naar een rechtbank is gestapt om de procedure op de landelijke radio-erkenningen van voordien te schorsen of te vernietigen. En dat was maar beter gebeurd, want dan kenden we al die Patrick Dewael-, Korfoe/Van Mechelen-, Albrecht-,Verstraeten-, Develder-verhaaltjes niet. Met een aanklacht tot gevolg tegen de erkenning van Q-music en 4FM die nog steeds lopende is. We hadden in geval van klacht tegen de procedure van de landelijke radio-erkenningen eveneens in Vlaanderen een veiling van de 2 landelijke licenties gekend, en zo hoort het. Eerlijk is eerlijk.

Over de lokale radio-erkenningen zullen we het maar niet hebben, dat is alleszins complete chaos! Politiek geklungel om U tegen te zeggen.

Het mooiste bewijs van politiek gefoefel en geklungel bij de VLD zijn de ingediende dossiers die niet overeen komen met wat op antenne door zowel landelijk- als lokaal-erkenden gebracht wordt. De vergelijkende toets zowel op landelijk als lokaal vlak waren gewoon een camouflagetechniek om de erkenningen politiek uit te delen. Maar het laatste woord is daar zeker nog niet over gezegd. Getuige de vele klachten bij de Raad van State.

In het algemeen typeerde de vorige legislatuur een Vlaams mediageklungel van je welste en dat moet nu maar eens ophouden. Ben er zeker van dat deze nieuwe media-commissie het veel beter zal doen dan de vorige. Hoewel, slechter ware vrij moeilijk geweest, maar ik heb er vertrouwen in gezien de mensen die er nu in zetelen. Ervaring en dossierkennis van het Vlaamse medialandschap zijn 2 belangrijke elementen. En er zijn enkele mensen die in de commissie zetelen die zeker over deze 2 elementen beschikken.

En bij deze wens ik nog zo'n fabeltje de wereld uit te helpen dat de VLD maar al te graag uit de mouw tovert. "De pluriformiteit van de Vlaamse media is onder de VLD vergroot door een liberalisering van de mediamarkt." Klinkklare nonsense, want de mediaconcentraties zijn alleen maar groter geworden onder de media-legislatuur van de VLD. Nieuwe spelers hadden geen schijn van een kans, tenzij ... er uiteraard politiek wat kon geregeld worden. Jaja, en toen waren er verkiezingen ... VLD werd opeens door Vlaanderen op een uppercut getracteerd. Hoe zou dat toch allemaal komen? Op mediavlak verdient men alleszins een dikke 0 op 10! Men heeft de voorbije jaren niks anders dan chaos en oneerlijke concurrentie gecreëerd. 't Is al ver gekomen dat niet de politiek, maar rechtbanken (Vlaamse en Europese) dit alles moeten recht trekken.

Aub, dit nooit meer. Een complete ramp was het! De Nederlanders hebben vergeleken met ons helemaal niet te klagen.

Reacties: lees je HIER en HIER

De VLD lijkt het alleszins niet meer al te lang te trekken als je Hugo Coveliers en J-M Dedecker van de VLD in de Dag Allemaal van deze week mag geloven.

M'n aanklacht inzake een VCM dat niet functoneert, blijkt nu ook door iemand anders in een doctoraat onderstreept. Het doctoraat kan je lezen in De Standaard of HIER. Tomas Coppens, maker van het doctoraat, komt daar onomwonden tot de vaststelling dat het VCM eigenlijk maar een lege doos betreft en verre van krachtdadig is. Iets wat ik de Vlaamse politiek (belast met media) al langer verwijt. Meer nog, herinnert u zich de foefelpraktijken binnen het VCM tijdens de uitreikingen van de landelijke licenties?

Bon, uitgepraat.

Koen Godderis

Donderdag 30 September 2004

 
©2002 Koen Godderis