Abou Jahjah: 'assimileren is fascisme' (NL)

Zaterdagavond was Abou Jahjah te gast in het politieke live praatprogramma 'Nederland Kiest' op Nederland 3. De voorzitter van de Arabisch-Europese liga Jahjah maakte er bekend mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in Nederland.

Er vielen alvast weer enkele opmerkelijke uitspraken te noteren. Zo wist Jahjah op vraag van presentatoren Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk te stellen dat "assimileren een vorm van fascisme is". Hierbij maakten de presentatoren duidelijk dat Nederlanders door deze uitspraken zich een hoedje zouden schrikken. Ze stelden dat Nederlanders aan de periode van de jaren 30 van de vorige Eeuw niet meer wensten herinnerd te worden en nog minder het woord 'fascisme' wensten te horen. Maar Jahjah vond dat er van assimilatie van de vreemde Nederlandse burger geen sprake kon zijn.

Verder viel er ook te noteren dat het AEL niet gekant is tegen de concentratie van vreemdelingen in steden. Ghetto-vorming keurt men niet af, integendeel, aan de mimiek van Jahjah was duidelijk te zien dat hij eerder stond achter een situatie van concentratie van allochtonen dan achter een zekere gespreidde integratie.

'Nederland zal nooit zo racistisch zijn als Belgiƫ', was ook nog zo'n opmerkelijke uitspraak. En '11 september was de dag van de zoete wraak' zou volgens Felix Rottenberg ooit al eens een uitspraak geweest zijn van Jahjah.

De uitspraken van Jahjah zullen ook nu weer voor de nodige discussies zorgen in Nederland.

Link:

www.ael.nl

KG-redactie

Zaterdag 25 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis