Nieuwe namen voor StuBruPuntUit 2003 zijn bekend

Daan & Admiral Freebee! zijn de nieuwe namen voor StuBruPuntuit 2003 van 22 februari, Vooruit (Gent). Zij worden toegevoegd aan de reeds indrukwekkende lijst artiesten van StuBruPuntUit!

Op zaterdag 22 februari vullen 2003 luisteraars alle zalen van Vooruit en worden op hun artistieke en andere wenken bediend. Elke zaal met een eigen programmering. Een feest waarbij je oren, ogen en benen tekort zal komen: concerten, sessies, spoken word, humor, live-uitzendingen, chill out rooms, audioscapes én de StuBru Oma's: PuntUit wordt een totaalgebeuren dat zijn gelijke niet kent.

Dit zijn de artiesten die al bevestigd hebben: Daan, Admiral Freebee, Krezip, Brainpower, Cinérex, 't Hof van Commerce, Janez Detd, Scala, Sven van Hees & The Svengali Squad, French Quiz Band met Luc De Vos, Axl Peleman & .Calibre, TLP & Dors en Discobar Galaxie. Nog meer namen volgen!

Nieuw! ADMIRAL FREEBEE

Singer-songwriter Tom Van Laere, spilfiguur van Admiral Freebee, omschrijft zijn eigen muziek als "brown music". In Humo's Rock Rally 2000 haalde de groep de tweede plaats én de publieksprijs. Maar Van Laere nam rustig de tijd om een goede platendeal rond te krijgen en pas vorig najaar verscheen de eerste single: "Ever Present", met vocale steun van Nathalie Delcroix van Laïs, en die single bevestigde meteen zijn talent. De tweede single, "Rags 'n' Run", met hoog dEUS-gehalte, mag nu al één van de mooiste binnenlandse producten van het jaar genoemd worden. Begin februari verschijnt het debuutalbum.

Nieuw! DAAN

De ex-reclamejongen (herken de Daan in de reclamespot!), de grafisch kunstenaar (die albumhoezen!), maar vooral De Muzikant. En wat voor één! Daan -the hardest working man in Belgian showbizz- verraste in 2002 vriend en vijand met maar liefst twee cd's: "Cago" met Dead Man Ray, (opgenomen in Chicago onder auspiciën van Steve Albini) en "Bridge Burner" als DAAN. Daarop 100% discopopfunk, zoals de moddervette zomer- en Afrekeninghit 'Swedisch Designer Drugs', maar nu ook de nieuwe single "Love". Was in najaar 2000 in 3 geDAANtes te zien met zijn ABC-tournee. Voor hij als support van Axelle Red naar l'Olympia in Parijs trekt, komt hij in Gent langs voor een knoert van een PuntUit Performance!

KREZIP

Het begint voor Krezip allemaal op Pinkpop 2000. De doorbraak. Het grote publiek. De zomerhit ("I Would Stay"). Spelen die zomer ook TW -en dus rockminnend Belgie- plat. Daarop volgt een volledig uitverkochte clubtour met Green Lizard en Brainpower. 300.000 exemplaren van het debuut "Nothing Less" over de toonbank, goed voor platina in België. Prijzen: TMF-awards, Zilveren Harp, Edison... Vandaag is er de opvolger "Days Like This", waarop Jacqueline en Anne Govaert, Annelies Kuijsters, Joost van Haaren, Thomas Holthuis en Thijs Romeijn -gelukkig- nog steeds doen waar ze goed in zijn: potige poprock, meezingbaarheidsfactor 10!

CINEREX

Drijvende kracht achter Cinérex zijn 2 Antwerpenaars met een verhaal: Kelvin Smits (zat met Tom Barman ooit in General Electrique) en Tommy Rombouts (scoorde zowaar een UK Top 40 hit met Digital Excitation). Hun electronische huisvlijt krijgt dat typische Cinérex-geluid door de zweverige vocalen van Alissa Kueker, een Amerikaanse zangeres die wordt overgevlogen voor PuntUit. Singles op Studio Brussel: "Shine", "Twist & Starts" en de nieuwe "Heavenly", een geslaagde mix van broken beats, downtempo stuff, r&b en leftfield pop. Namen? Portishead on acid. Björk goes r&b.

TLP & DORS

Party-DJ's par excellence! Graag geziene gasten in Culture Club, Decadence, Déclic. En in Bounce natuurlijk, elke dinsdagavond (22-24u) met de beste Caraïbische muziek, van rootsreggae, loversrock, ragga-hiphop, 2-step, classic riddims, dub, Miami-bass tot soca. Het T 'n' D Soundsystem staat ook achter de turntables van de eerste echte black, urban radioshow van Vlaanderen: Juice, elke zaterdag tussen 17 en 18u op StuBru. Een strakke mix van nieuwe, upfront R&B, hiphop-releases én party-hiphop clubhits van het moment, hosted by Karoline Kamosi.

't HOF VAN COMMERCE

In 1998 verschijnt "En In Izzegem" met singles "Dommestik & Levrancier" en "Zonder Niet". Prompt roept heel Vlaanderen "zegnekjiroeloat'est", en 't Hof wordt een graag geziene gast op festivals en in jeugdhuizen. De opvolger heet "Herman" en wordt opgenomen en gemixt bij DJ 4T4 thuis. Twee singles volgen ("Mag Et Ntwa Mjir Zin?" en "Bol"), daarna twee jaar van onafgebroken touren door het Vlaamse land. Buzze, Kowlier en 4T4 lassen een rustpauze in, die uiteindelijk drie jaar zou duren. Maar het geduld van de fans wordt beloond, met een knoert van een comeback-single in mei 2002: Kom Mor Ip! Het vaandel van de Vlaamse hiphop wordt terug naar de voormalige hoogten gehesen, door de boegbeelden zelve! Een zomer vol optredens en het derde album "Rocky 7" in oktober 2002. 't Hof is terug, en zal dat bewijzen op PuntUit. Slaet Ip Min Gat!

BRAINPOWER

De in Antwerpen geboren Gert-Jan Mulder is inmiddels één van de belangrijkste pijlers van de Nederhop. Zijn carrière geraakt in 1998 in een stroomversnelling na het winnen van de Grote Prijs van Nederland. Het is de eerste van een reeks prijzen: de Zilveren Harp op het Nederlands Muziekfeest in Amsterdam in 2002 en datzelfde jaar de TMF Award in de categorie Beste Hiphop Act Nationaal. De single "Dansplaat" is de absolute doorbraak: zowel in Nederland als in België een nummer 1 hit. Zijn debuutplaat "Door Merg En Brain" wordt opnieuw uitgebracht met een extra cd waarop remixen en livetracks staan. En eind 2002 krijgt Brainpower in Barcelona de MTV Europe Music Award voor Best Dutch Act. Op hetzelfde moment gaat "One Mic", de samenwerking met Amerikaanse hiphopgrootheid NAS, op de radio in première. Dans maar!

DISCOBAR GALAXIE

Supermixer DJ Bobby Ewing, trauma-DJ Lars Capaldi en MC "Da Radiovoice" Loveboat grooven de duivel uit je ziel met supersexy funk, blenden op hachelijke wijze ragga met soul, pop met disco, kunst met kitsch. Vette beats om de overtollige kilo's op weg te shaken. DJ, spin that wheel, in your face!

JANEZ DETD.

Gestart in 1994 als Jane's Detd. In de eerste jaren bouwen ze vooral een gedegen live reputatie op, met voorprogramma's voor De Heideroosjes en NOFX en een openbare waardering vanwege Dog Eat Dog op Pukkelpop. In 1998 betekent "Beaver Fever" de doorbraak: radiohit op Studio Brussel, People's Choice op Beach Rock (waar ze voor een rel zorgen door de fans op het podium te vragen, waarna ze overrompeld worden door zo'n 300 festivalgangers), een posteractie op Pukkelpop om Chokri ervan te overtuigen ze toch op de affiche te zetten, en het predikaat "meest gevraagde band" waardoor ze concerten spelen in Duitsland, Polen, Oostenrijk en Zwitserland. Volgende successen waren de singles "Rock On (Debbie's a Spaz)", "Take On Me" (van A-Ha godbetert!) en op dit moment "Anti-Anthem", de voorloper van het binnenkort te verschijnen nieuwe album, dat gemaakt wordt met hulp van de jongens van Therapy?. Eén ding is zeker voor Nicolas van der Veken en de zijnen: ambiance!

SCALA

Het eindejaar 2002 is helemaal voor het Aarschotse jeugdkoor Scala. Hun cd "Scala on the Rocks", met live-opnames van 15 rock- en popsongs samen met Stijn Meuris (Monza) en Jasper Steverlinck (Arid), schiet naar de top van de hitlijsten. Hun single "She Hates Me" (naar het origineel van Puddle of Mud) knalt zelfs voor Kerstdag naar de eerste plaats in De Afrekening. Neveneffecten zoals roze pluimen en dito billen van Peter Van de Veire bij min 7 graden Celsius zullen ons nog lang heugen. Na concerten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Canada en Japan maakt het koor, onder impuls van de broers Kolacny, zich op voor StuBruPuntUit. U toch ook?

SVEN VAN HEES & THE SVENGALI SQUAD

Brengt in 1989 zijn eerste vinylplaat uit bij USA IMPORT Antwerpen en deejayt in 1991 op de LOVE PARADE in Berlijn. Beïnvloed door jazz en 70's funk brengt Sven Van Hees in 1999 het "lounge" album "Gemini" uit. 30.000 stuks verder krijgt hij nog altijd mails uit alle hoeken van de wereld met dankbetuigingen; veel kinderen zijn verwekt op de sound van "Gemini", zo getuigen de fans: "fucking great album!". Een eerste doorbraak en een erkenning voor een klassieker in het genre. Juni 2002 levert Sven Van Hees de opvolger "Calypso" af : dezelfde mix van jazz en funk doet alle recensenten besluiten dat het om een nieuwe klassieker gaat in het genre. Remixt in augustus 2002, zoals Marc Moulin en Buscemi, de Hooverphonic-song "One". Cross-over goes moody jazz-funk. Deejayt zich, gepromoot door Naked Records USA, een vaste stek in de clubs van San Francisco, Las Vegas en Los Angeles. Trekt nu on the road met The Svengali Squad, en zo krijgt zijn muziek gezicht en uitvoerders: Johan Vandendriessche (multi-instrumentalist die werkt(e) met Toots Thielemans, Wim Mertens, Quincy Jones, Randy Crawford, Deborah Harry en Marc Moulin), Paul Flush, (pianist, hammondist, fender rhodes-ist bij Marc Moulin, John Surman, Hugh Hopper, Phil Wilson en in popbands als de Everly Brothers, Tony Christie, Eddie Grant, Grandmaster Melle, Olivia Newton John, The Four tops.), Steinhardt (gitarist, enfant terriblist en shits on all glamourist, verdiende zijn gitaarsterren bij de Skyblasters, Poésie Noire en Lords of Acid), Peter Schneider (percussionist met academisch opleiding en workshops bij de Buena Vista Social Club). Vier musical suspects en één beatmaster maken een dansfusie van jazz, funk en soul, toegankelijk voor het grote publiek!

FRENCH QUIZ BAND feat. Luc De Vos, Axl Peleman & .Calibre

Maakten furore maar vooral veel kabaal als teamkapiteins in French Quiz (Studio Brussels antwoord op het onovertroffen Never Mind The Buzzcocks), nu kruipen ze broederlijk en gitaarlijk naast elkaar op het podium: Luc De Vos (Gorki) en Axl Peleman (Camden)! Het is niet de eerste keer (herinner u Automatic Buffalo), maar speciaal voor PuntUit doen ze 't met een apart repertoire vol verrassingen, én met special guest .Calibre! "Where Is My Mind," vraagt u zich af? Een beetje overal, na dit rondje Vossen & Pelemannen!

StuBruPuntUit, zaterdag 22 februari 2003 Deuren vanaf 18.30u, begin 19.30u

TICKETS: 17 ? in vvk, 20 ? de avond zelf. In alle FNAC-winkels én in Vooruit (Gent). Telefonisch via 09-267 28 28. On line via stubru.be

KG-redactie

Vrijdag 24 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis