VCM viseert Jurgen Verstrepen

Het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) heeft Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen een aangetekende brief gestuurd met diverse vragen aangaande het radiostation VB6015.

Het radiostation VB6015 zendt sinds een aantal weken uit op zondag van 11u00 tot 13u00 via korte golf. Daarnaast zijn de uitzendingen steeds opvraagbaar via download.

Zo waren de voorbije weken heel wat bekende figuren te gast in het programma "zwart of wit". Reddy Demey, Hugo Coveliers, Jean-Marie Dedecker, Derk Jan Eppink en Matthias Storme.

Wie de opdracht gaf aan het VCM om VB6015 door te lichten is momenteel nog een raadsel. Dat iemand die opdracht gaf is wel duidelijk.

Het is de zoveelste techniek die een bepaald deel van het politieke halfrond in België toepast om de vrijheid van meningsuiting te muilkorven. Geheel naar analogie met de technieken die in het voormalige Oostblok werden toegepast.

Het is de eerste keer dat het VCM dergelijke brief stuurt en vragen stelt aan een radiozender. Gezien zij haar vragen ook richt aan de leverancier van de streams lokt dit boze reacties uit vanuit de IT-sector zelf.

Ook aan het juridische aspect schort wat. Het VCM is op geen enkel vlak bevoegd om een antwoord op haar vragen af te dwingen. Dit dient via een gerechtelijke klacht te gebeuren.

De radio-uitzendingen komen vanuit het buitenland en de streams kunnen gemakkelijk vanuit het buitenland aangeleverd worden. De uitzendingen van VB6015 vallen op deze manier in geen enkel geval onder de Vlaamse wetgeving.

Een uitschuiver van het VCM of de zoveelste liquidatietechniek om de oppositie in België buiten spel te zetten? Voorlopig is het koffiedik kijken.

Na het proces tegen het Vlaams Blok proberen de regerende partijen in België er nogmaals alles aan te doen om tegen de volgende verkiezingen (over anderhalf jaar) de opvolger van het Vlaams Blok, nl. Het Vlaams Belang, electoraal uit te schakelen.

Het Vlaams Belang is momenteel de grootste partij in België met ruim 1 miljoen kiezers. Haar kiezersaanhang groeit nog elke dag als énige echte oppositiepartij.

Nieuws: jurgenverstrepen.typepad.com, Radio VB6015

KG-redactie

Woensdag 29 Juni 2005

 
©2002 Koen Godderis