PO Nederland wordt gekortwiekt

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zijn het eens over de hoofdlijnen voor een nieuwe publieke omroep. Alleen het CDA wil de afspraken nog 'duidelijk' op papier zien. In de plannen behoudt de omroep haar drie netten die vanaf 1 januari 2008 'gevuld' moeten worden met drie pijlers: nieuws en sport, opinie en debat en als laatste cultuur en educatie.

Het budget van de omroepen wordt als het aan de coalitie ligt gehalveerd. De amusementsfunctie van de omroepverenigingen lijkt met dit besluit te verdwijnen. De coalitie wil dat de omroepen zich vooral bezig gaan houden met opinie en debat.

De eerste pijler - nieuws en sport – zal worden verzorgd door de NOS. Bij de invulling van de derde pijler, cultuur en educatie, besluit de baas van de publieke omroep, de Raad van Bestuur, wat voor programma's er uitgezonden zullen worden. Zowel de omroepverenigingen als commerciële producenten mogen daarop inschrijven.

De Nederlandse Programma Stichting (NPS), die nu veel van het cultuuraanbod van de publieke omroep verzorgt, verdwijnt in de huidige vorm. De NPS is een afsplitsing van de NOS en heeft als taak om culturele en multiculturele programma's te maken. De NPS mag net als alle andere omroepen en commerciële producenten meedingen voor de programma's voor de pijler cultuur en educatie. Bestaande NPS-programma's als Sesamstraat en Het Klokhuis verdwijnen niet van het scherm, maar worden in de toekomst wellicht door andere producenten gemaakt.

De rijksbijdrage van 800 miljoen voor de omroepen zal niet omhoog gaan terwijl de reclame-inkomsten bij de STER wel afnemen, zegt D66 Kamerlid Bert Bakker. Jeugdprogramma's die overdag worden uitgezonden zullen zonder reclame vertoond worden, zei het Kamerlid. Volgens hem moeten deze afnemende inkomsten uit reclame gecompenseerd worden doordat er meer concurrentie in de publieke omroep komt met de nieuwe productiemaatschappijen.

Wanneer het akkoord wordt ondertekend is nog niet duidelijk. In 2008 moet de publieke omroep in de vernieuwde vorm gaan uitzenden. De vernieuwing van de omroep werd in het Paasakkoord afgesproken. In dit akkoord is D66 beloofd dat de omroep vernieuwd zou worden. Dit was de reden voor D66 om in de coalitie te blijven nadat de minister van Bestuurlijke Vernieuwing Thom de Graaf (D66) opstapte.

Bron: Radio.nl

Woensdag 22 Juni 2005

 
©2002 Koen Godderis