Opinie: incompetente journalistiek

Laat het eventjes duidelijk zijn dat ik mij de laatste dagen weer eens ferm geërgerd heb aan de incompetentie van de Vlaamse media en dan specifiek zijn nieuwsredacties. Er zijn 2 zaken die mij ontzettend tegen de borst stoten/hebben gestoot en dat is de berichtgeving omtrent de Vlaamse regionale verkiezingen en het nieuws aangaande het voorzitterschap van Guy Verhofdstadt m.b.t. de Europese Commissie. De huidige Vlaamse media: incompetent en niet in het minst van een kritische blik gespeend.

Enerzijds zijn er de regionale verkiezingen waarbij de media regelrecht in de val zijn getrapt van de Paarse regering door zich als apostelen van de heilige maagd Maria te gedragen. Noem ze maar allemaal: Verhofstadt, Degucht, Stevaert, Dua, etc ... Ze hebben het nog steeds niet door dat mensen hun "één pot nat"-politiek kotsbeu zijn en dat het Vlaams Blok-kiezerspubliek "bewuste" kiezers zijn en allesbehalve foert-stemmers of stemmen uit anti-politiek. Door diverse omstandigheden kom ik in m'n vrije tijd in contact met alle lagen van de bevolking. Wat mij dan interesseert, is niet zozeer op zoek te gaan op welke partij men stemt, maar wat de pijnpunten zijn van die mensen. M.a.w. hoe zij staan tegenover de politiek. En ik stel vast dat veel van de Vlaamse Blok-thema's vertaald worden bij de gewone man in de straat. Is het dan verwonderlijk dat die partij veel stemmen haalt? Nee, ik had dit eerlijk gezegd verwacht en als ze het nog niet doorhebben Paars-groen + CD&V dan haalt het Blok de volgende keer 30%. Dat het Blok criminelen zijn is een dooddoener van formaat die ondertussen al lang niet meer werkt. Alleen Verhofstadt en Co weten het zelf nog niet ... En wat van die moraalridder Vermeersch die zei dat 1 miljoen mensen moesten beschaamd zijn dat ze op neo-Nazi's hadden gestemd? Dergelijke uitlatingen komen er uit machteloosheid. Over de rooie heen is onze dolgedraaide professor. Een pilleke valium zou op z'n plaats zijn voor die Vermeersch. Die heeft alleszins door z'n uitlatingen veel krediet verloren bij een massa mensen. Heeft hij er ooit gehad? Wie neemt zo iemand nog langer serieus? De media zijn er regelrecht ingetrapt. Jaren waren ze de spreekbuis van de Paarse-groene regering en nu nog steeds apen ze diezelfde regering na. Het wordt echt lachwekkend. Vooral als de media alle fabeltjes, leugens en bedrog gaan overnemen van diezelfde heilige maagd Maria.

Anderzijds is er het verhaal van Guy verhofstadt. Dezer dagen gebombardeerd tot grote kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Mag ik eens goed lachen? Als dat Gents konijn op grootmoeders wijze denkt dat ie een geschikte kandidaat zou zijn, dan maak ik morgen ongetwijfeld kans op het Amerikaanse presidentschap. Deze lege garnaal heeft Vlaanderen en België in enkele jaren tijd naar de afgrond gebracht, kiezersbedrog buiten beschouwing gelaten, en werd daarvoor terecht tijdens de recente verkiezingen afgestraft. Die blauwe stijve hark betreft geen Gents konijn, maar een Gents politiek dwergkonijn. Iedereen weet het al een tijdje, behalve hijzelf natuurlijk. Zou er toch m'n bedenkingen bij hebben om 'm voorzitter te maken van de plaatselijke Chiro-afdeling. Zelfs daartoe acht ik 'm niet in staat. Wat denken de mensen wel van Verhofstadt? Ne crack in leugens verkopen, daarvoor heet hij niet voor niets Guynocchio. Maar verder? Terecht electoraal niet afgestraft, maar "afgeslacht". En dan geloven de media dat die Verhofstadt het kan schoppen tot voorzitter van de EC? Doe normaal! Ook Wilfried Martens deed gewillig mee in het VHS-verhaal. Martens ondertussen gedegradeerd tot politicus van het 37ste knoopsgat met z'n 670 voorkeurstemmen had naar eigen zeggen ook het licht gezien. Ja, want het zou VHS worden! Ben je gek? De Europese Commissie kiest nog liever een dolle koe als voorzitter. En lap, 't is al van dat. Het wordt normaal gezien de Brit Patten. Man man, wat erger ik me toch bij die incompetentie van de Vlaamse nieuwsdiensten. Geen greintje kritiek. Tja, niet moeilijk. VHS heeft van België de laatste jaren een DDR-modelstaat gemaakt waar Pers en Politiek hand in hand gaan.

Verhofstadt mag zo langzamerhand ophoepelen. Het land kan er alleen maar beter van worden. En 't wordt tijd dat de Vlaamse Pers wat grijze massa laat inplanten. Kwestie van de zaken wat meer vanuit een eigen kritische blik te bekijken en de dingen te schrijven zoals ze in werkelijkheid zijn. Heel wat anders dan de vele fabeltjes die diverse polici verspreiden te geloven en ze klakkeloos over te nemen.

Koen Godderis

Donderdag 17 Juni 2004

 
©2002 Koen Godderis