Persco Aalst: Vlaams radiobeleid

Dag iedereen,

aangaande het Vlaamse radiobeleid was er vandaag een persconferentie te Aalst. Onder de pers was ook het VRT-journaal aanwezig en komt dit item uitgebreid in het TV1-nieuws en andere media vandaag en de komende dagen aan bod.

Groeten,
Koen


Persbericht:

ANALYSE van het MEDIABELEIDSPLAN 2000-2004 opgesteld door DIRK VAN MECHELEN (VLD)

Hoofdstuk1: de 5 hoofddoelstellingen Vlaamse regering

Om straks concreter over te gaan tot het hoofdstuk van het nieuwe radiofrequentieplan dat in voege trad op 27 mei 2004 dienen we even te beginnen bij het begin en dat is het mediabeleidsplan Dirk Van Mechelen 2000-2004. In het beleidsplan staan de te verwezenlijken mediaprojecten en - doelstellingen van de Vlaamse regering met een legislatuur van 5 jaar. We gaan daar even dieper op in en daar zien we 5 hoofddoelstellingen van de Vlaamse regering m.b.t. het Vlaamse radiolandschap:

- 1) Het liberaliseren van het radiolandschap (media in het alg.):

<---> (niet verwezenlijkt, integendeel!)

De Vlaamse mediamarkt is als nooit te voren gemonopoliseerd met 2 mediamachtsblokken: VRT vs duopolie Persgroep/Roularta, anderen krijgen de kruimels en mogen aanmodderen, van een Vlaamse media in harmonie waar de Vlaamse regering voor stond is geen sprake! Er bestaat ook niet zoiets als een Vlaamse versie van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) dat zeer streng toeziet op te grote mediamachtsconcentraties. Zoiets is meer dan ooit noodzakelijk in Vlaanderen willen wij een evenwichtig medialandschap.

- 2) Realisatie van een pluriform radioplatform:

<---> (niet verwezenlijkt)

Er is een verschraling aangaande het type radio: landelijke radio is het enige wat wij horen (hier en daar grootstadsgewijs een uitzondering) ... Het betreft inhoudsloze lokale gemeenschapsongebonden platte commercie (onder de vorm van non-stop muziek, voice track, satellietzenders aka doorgeefluiken). En als toppunt van deze verschraling kennen wij naast de landelijke lokale radio's helemaal geen provinciale radio's, want dat blijken uiteindelijk gewoon in de praktijk provinciale ketenradio's te zijn en zeker geen provinciale tegenhangers van de ontkoppelende radio 2's. Wat toch de bedoeling was van de Vlaamse regering.

- 3) Diversificatie van de aangeboden radiocontent:

<---> (niet verwezenlijkt)

Het enige wat wij horen als we de FM-band overlopen is de eenheidsworst. Hitradio en nog eens hitradio. Zelfs de openbare omroep werkt er lustig aan mee. Het is zelfs bewezen dat radio 2, naast de op en top commerciële radiozender Donna, haar tempo (BPM) doorheen de jaren is gaan verhogen. En dat wijst op de meer hitgevoeligheid en het zich commerciëler profileren. Ook op vlak van diversificatie merken we dus een verschraling in het Vlaamse radiolandschap. Dat de VRT lustig meedoet aan de hitgevoeligheid is schrijnend omdat er in de private sector al een overaanbod aan is. VRT dient hier dus niet het voortouw te nemen, maar zich op dat vlak complementair t.o.v. de private sector op te stellen. We zien dat trouwens ook meer en meer in het buitenland gebeuren.

- 4) Rechtszekerheid voor de private radiosector:

<---> (niet verwezenlijkt)

Er is geen rechtszekerheid, en dat voor de hele private radiosector, aangezien de kans zeer reëel is dat het Vlaamse frequentieplan de komende dagen wordt geschorst of vernietigd door de Raad van State. En zeer zeker nu wij weten dat het Waalse frequentieplan op 19 mei 2004 werd geschorst. Gezien het Waalse frequentieplan gecoördineerd is op het Vlaamse en vice versa is de kans bijzonder groot dat alles opnieuw moet overgedaan worden en iedereen terugkeert naar de situatie van het oude frequentieplan. Onder de CVP was het een beetje chaos is de Vlaamse radioether, onder de VLD IS het chaos en als de Raad van State het Vlaamse frequentieplan schorst of vernietigt dan is de chaos compleet! Nogmaals de uitspraak valt de komende dagen en de kans dat dit staat te gebeuren is bijzonder groot, maar dat vertelt onze Vlaamse regering niet, want het betreft geen goed nieuwsshow. Meer nog, het is een terechtwijzing voor het feit dat zij hun huiswerk bijzonder slecht hebben gemaakt.

- 5) Verzekering van het zendcomfort voor de private radiosector

<--> (deels verwezenlijkt)

Verwezenlijkt voor de landelijken, Q-music en 4FM, maar voor de meest behoefenden en al jaren vragende lokale radiosector is deze niet verwezenlijkt. De Vlaamse overheid beschouwt de lokale radiosector nog steeds als de FC de Potstampers van het Vlaamse radio gebeuren die maar op een patattenplein moeten blijven shotten. De landelijken die mogen vanaf nu op den Anderlecht spelen. En zeggen dat die al niet te klagen hadden. In plaats van het comfort van dat patattenplein waar de lokale radio's al jaren moeten op spelen te verbeteren, heeft de Vlaamse regering het nu nog een beetje meer omver geploegd. In theorie zou er geen enkel probleem mogen zijn aangaande zendcomfort voor de lokale radio's, en dan specifiek voor de lokale laagvermogens in de bovenband, maar in werkelijkheid zijn de problemen niet te overzien. Er zijn sowieso storingen van Waalse zenders en nu het Waalse frequentieplan werd geschorst, hebben ze daar allemaal hun vermogen opgedreven. Neem daarbij dat ons nieuwe Vlaamse frequentieplan niet gecoördineerd is op het oude Waalse, maar op het nieuwe en dan weet je voldoende!Storingen, storingen en nog storingen. Er zijn veel lokale radio's op dit ogenblik die 5 straten ver raken en die zinnens zijn te stoppen omdat dit toch geen zin heeft. Van zendcomfort is in de grote meerderheid van de gevallen geen sprake!

Dus, de 5 doelstellingen van de Vlaamse regering aangaande radio in Vlaanderen zijn niet verwezenlijkt. Integendeel, we zijn er niet op vooruit, maar op achteruit gegaan! De vele ministerwissels binnen de Vlaamse regering zitten hier voor veel tussen. Het werkt nefast op een krachtdadig beleid! Aangaande media hebben wij ook een ministerwissel gekend. En dat voor zo'n complex dossier. We gaan het dan maar nog niet hebben over de competentie van desbetreffende ministers. Want daar valt ook aan te twijfelen!

Hoofdstuk2: Vlaamse radiofrequentieplan

Situatie FM-band voor 27 mei 2004 00u00

-5 landelijke VRT radionetten
-2 landelijke commerciëlen
-302 erkende lokale radio-omroepen

=====

Situatie FM-band vanaf 27 mei 2004 00u00

-5 landelijke VRT radionetten
-2 landelijke commerciëlen
-5 provincialen
-293 lokalen (44 hoogvermogens en 249 laagvermogens)

Erkenningsprocedure lokale radio:

17/10/03 388 ontvankelijken (393 kandidaturen ingediend)

-----

3 grote erkenningsronden in 5 fasen!

24/10/03 124 erkenden (1)
19/12/03 151 erkenden (2)
06/02/04 1 erkende (3)*
30/04/03 1 erkende (4)**
28/05/04 16 erkenden (5)

= 293 erkenden

*Poperinge
**Galmaarden

Normaal waren 294 erkenningen voorzien, maar Nieuwpoort kende geen ontvankelijke kandidatuur en dus ook geen erkenning!

Hoofdstuk 3: Procedure tot erkenning van de lokale radio's

De procedure heeft de voorbije weken en maanden voor heel wat ophef gezorgd daar zij op een nogal twijfelachtige manier is verlopen. Er zat geen enkele duidelijke lijn in in de manier van werken. Bij de ene lokaliteit oordeelde men zo en op een andere lokaliteit voor dezelfde case oordeelde men dan weer anders. Achteraf beschouwd kunnen we eigenlijk maar één ding concluderen dat wie het meeste poltieke banden had en het meeste corrupte dossier bij mekaar schreef men ook het meeste kans maakte op een licentie. Corruptie werd beloond, correctheid afgestraft. Dat is blijkbaar de modelstaat waar wij in leven. We kunnen hier nog uren doorgaan met specifieke gevallen, maar dat is een zaak voor de Raad van State en het Parket. Schrijnend is wel dat in veel gevallen lokale radio's met lokale binding die al 22 jaar bezig zijn in veel gevallen moeten plaats maken voor dubieuze nieuwkomers of voor lege dozen die eigenlijk toch maar een landelijk doorgeefluik betreffen. De procedure is al bij al in z'n totaliteit bekeken een ware schande gebleken inzake het voornemen van platte inhoudsloze commercie boven de lokale stations of nieuwe projecten met inhoud. Wij vragen dan ook aan de beleidsmensen om na 13 juni waar kan het nodige te corrigeren en er op toe te zien dat diegenen die een valselijk dossier indienden worden bestraft. Het intrekken van de erkenning zou zeker tot de sancties moeten behoren.

Hoofdstuk 4: De Raad van State: het zwaard van damocles hangend boven het Vlaamse private radiolandschap!

Er lopen 17 procedures bij de Raad van State aangespannen door 9 Vlaamse radiostations. Dat zijn RGRr2 Leuven, Golden Flash Westerlo, Topradio 77 St-Niklaas, Radio 936 Egem, Multimix Brussel, Maeva fm Lier, Topradio ABC Lokeren, Radio Utopia Tremelo en Topradio Oudenaarde. De aanklachten gaan van vernietiging van het Vlaamse frequentieplan tot de vraag om schrapping van bepaalde lokale erkenningen. Uitspraak door de RvS hieromtrent kan nog eventjes op zich laten wachten.

Daarnaast lopen ook procedures bij de Raad van State tegen het Vlaamse frequentieplan aangespannen door Waalse partijen. Dat zijn RTBF, Bel RTL en Franse gemeenschap. Intussen werd het Waalse frequentieplan van 31 maart 2004, waarop het Vlaamse plan gecoördineerd is, op 19 mei 2004 geschorst door de Raad van State na klacht door de Brusselse radiozender BFM. De uitspraak van de RvS m.b.t. het Vlaamse frequentieplan aangespannen door de 3 eerder genoemde Waalse partijen (RTBF, Bel RTL en Franse gemeenschap) zal vallen in de 2 laatste weken van juni 2004. (Update 10 jan. 2006: Eind 2005 werd het Vlaamse frequentieplan geschorst. De beslissing heeft veel langer op zich laten wachten dan aanvankelijk gedacht.)

Links:

schorsing frequentieplan
http://www.fmradio.be
http://www.lalibre.be

aanklacht Bel RTL, RTBF en Franse gemeenschap
http://www.lalibre.be

Wat betekent dit alles concreet? Wanneer de RvS het Vlaamse frequentieplan schorst (en uiteindelijk ook vernietigt) dan wil dat zeggen dat de Vlaamse regering in de 5 jaar van regeren op radiovlak, op het geven van wat middelzware zenders aan Q-music en 4FM na, niets heeft gerealiseerd.

Hoofdstuk 5: enkele benadeelde stations en met toespraak:

Om redenen van privacy geen gegevens. Enkel meegeven dat volgende stations aanwezig waren: Radio Golden Flash (Westerlo), Gompel (Mol), TOPradio 77 (Sint-Niklaas) / ABC (Lokeren), RGR2 (Leuven), Radio 936 Egem en radio de Molen (Wevelgem)

KG-redactie

Maandag 07 Juni 2004

 
©2002 Koen Godderis