Radio Contact en Sky radio in New York te beluisteren

Een onderzoek naar het New-Yorkse luistergedrag leert ons dat er zeer weinig verschillen zijn met het Europese continent. Radio Contact en Sky radio zijn er zelfs de best beluisterde stations.

Het best beluisterde station van New York heeft een AC (Adult Contemporary) format. Lite FM op 106.7 FM doet het net als bij onze Noorderburen op z'n Sky radio's uitstekend. Alleen de jingles zijn anders, maar verder is de muziek hetzelfde en bekleden ze net als Sky radio in Nederland de marktleiderspositie met 6,5% marktaandeel.

Op de tweede plaats vinden we een station dat vroeger de best beluisterde zender van New York was, maar in de luistercijfers de laatste jaren een flinke duik nam. In een kleine 2 jaar tijd dook men bij Hot 97 van een 6,6% naar 4,8% marktaandeel. Zij doen het met een CHR/Rhythmic format.

Op de derde plaats vinden we Z100 met een CHR-pop format. New York's n°1's hitstation doet het met 4,4% marktaandeel. Je hoort er een beetje de radio Contact van de jaren 80 op terug. Een station dat heel flitsend en dynamisch door de huiskamer knalt met zeer creatieve-actieve jocks en een muzikale keuze die zeker niet zoveel verschilt van wat wij gewoon zijn. Lasgo met 'something' (Belgische dansformatie!) wordt er in high rotation gedraaid, ook de gecensureerde versie van 'she ****** hates me' van Puddle of Mud is er te horen, Las Ketschup met de Ketschup song en Marky Mark (en dan bedoelen we hier niet Marc Holemans van RGR!) en the funny Bunch met 'good vibrations' wordt er gedraaid.

En om af te sluiten staat the 'new KTU' op 5 met een CHR/Rhythmic format. We vermelden er deze ook nog eens bij om de overmacht van Clear Channel, eigenaar van de stations, nog maar eens duidelijk te maken. Want naast KTU, bezit Clear Channel ook Z100 en Lite FM.

Rekening houdende met het feit dat in New york 15 miljoen mensen wonen, mag je de marktaandelen vermenigvuldigen met faktor 3 en dat om een vergelijking te maken met Vlaanderen. Dan haalt een station als Lite FM in onze marktsituatie nog steeds zo'n 20 % van de markt. Niet slecht wetende dat de Amerikaanse radiomarkt een compleet geliberaliseerde marktsituatie betreft waar men nauwelijks ooit al eens van staatsradio heeft gehoord.

Hier in Vlaanderen vinden politici de VRT als staatsinstituut een onmisbare schakel in het streven naar een soort van basiseducatie voor de bevolking. Laten we stellen dat de New Yorkers achterlijke mensen zijn, want daar kennen ze geen VRT ... maar dat zullen we maar niet doen want zo gebrainwashed door onze Vlaamse politici zijn we hier op de redactie nu ook nog niet. Ze zouden het ons anders wel graag doen geloven ...

KG-redactie

Maandag 20 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis