Longhorn over 2 jaar opvolger voor Windows XP

Topprogrammeurs van Microsoft ontwikkelen op dit moment de opvolger voor de Windows XP. Over 2 jaar krijgen we de 'longhorn' (codenaam). In totaal zal er 4 jaar aan gewerkt geweest zijn.

Longhorn wordt ook nu weer niet de uiteindelijke benaming van het besturingssysteem, maar is eerder een codenaam. Whistler was jarenlang het pseudoniem voor Windows XP.

Over e veranderingen: zeker is dat het bureaublad, het venster dat je ziet als de computer klaar is met opstarten, er weer wat anders zal uitzien. Zo komt er bijvoorbeeld een brede, enigszins transparante menubalk die je ter linker- of ter rechterzijde van het scherm kunt plaatsen. Daarin maakt ook een leuk driedimensionaal klokje zijn opwachting. Alle icoontjes krijgen zo'n 3D uiterlijk.

De reeks knoppen Mijn Computer, Mijn Documenten, Mijn Afbeeldingen en Mijn Muziek uit vorige versies wordt aangevuld met Mijn Contacten (adresboek) en Mijn Hardware (voorheen configuratiescherm). Het zijn veranderingen die het werken met een computer vereenvoudigen of de pc in elk geval gebruiksvriendelijker maken. En was in Windows XP de basisachtergrond nog een fris ogende bergweide, dan is het in Longhorn oogsttijd. Want in de uitgelekte versies zie je nu een veld met hooischelven. Maar op zich zegt dat nog niets, want het programma is nog volop in ontwikkeling en bij de definitieve versie kan dit allemaal weer zijn veranderd.

Nieuw is ook dat er vanuit Windows direct dvd's kunnen worden gebrand. Niet alleen om eigen foto's, films of data op te slaan, maar ook om kopieën van dvd-films te maken. Eén muisklik rangschikt muziek op de harde schijf, bijvoorbeeld op albums van één artiest of per album.

Technisch wordt Longhorn geschikt gemaakt voor het beheer van bestanden op harde schijven met een opslagcapaciteit tot 1000 Gb. Die zijn te koop tegen de tijd dat het programma klaar is.

Analisten verwachten dat de nieuwe Windows-versie ook een geïntegreerde spraakherkenning bevat en dat het data van de gebruiker op de harde schijf anders organiseert. In de huidige versies slaat het besturingsprogramma Word-documenten, e-mails, het adresboek, foto's en videobeelden allemaal apart en op verscheidene plaatsen op. Straks zit daar meer verband tussen en moet alles makkelijker te vinden zijn. Wie informatie met een ander wil uitwisselen kan dan eenvoudiger een één-op-één netwerkje opzetten.

Ook de meegeleverde Media Player zal verder worden vernieuwd. Aanvankelijk zou dat versie 9 zijn, maar omdat de ontwikkeling van Longhorn trager verloopt dan verwacht en ze bij Media Player niet stil zitten, is de nieuwste versie van de mediaspeler inmiddels gelanceerd.

De meest revolutionaire verandering vormt het Palladium-beveiligingssysteem. Dat beschermt de gebruiker tegen hackers, elektronische aanvallen, Trojaanse paarden, wormvirussen en zelfs tegen spam in de e-mailbox. Dat vereist overigens een aanpassing van de chips en de microprocessors, want Palladium beveiligt de gegevens door ze te koppelen aan een specifieke computer. Chipmakers, zoals Intel en AMD, werken van harte mee aan de veranderingen.

Die veiligheid heeft een prijs. Ook de muziek- en filmindustrie kan er gebruik van maken en dat betekent een rem op het gratis uitwisselen van muziek over het internet. Aan de andere kant krijgt iedere privé-gebruiker meer mogelijkheden om eigen werk te beveiligen. Zo kun je mailtjes versturen die alleen bestemd zijn voor de geadresseerde. In dat geval kan deze de post niet kopiëren of doorsturen. Ook kun je bepalen dat de ontvanger een Word-document tot een bepaald tijdstip kan lezen en daarna niet meer.

Met Longhorn liggen aardige toepassingen in het verschiet, maar het geduld wordt nog wel even op de proef gesteld. Aanvankelijk zou Microsoft de Longhorn-versie (of Windows 6.0) in de loop van dit jaar - dus twee jaar na de introductie van Windows XP - uitbrengen. Maar alleen de eerste (Alpha) versie is af en er moeten nog tal van Beta-versies worden gemaakt voordat alles naar behoren functioneert.

Het productieschema van Microsoft meldt nu dat het programma eind 2004 gereed is, maar er is niemand die daarin gelooft. Algemeen wordt aangenomen dat Longhorn pas begin 2005 in de winkels ligt. Daarom zou het best kunnen zijn dat de softwaregigant in de loop van dit jaar met een tussenversie - een upgrade - van Windows XP komt, die een aantal kleine verbeteringen en een verbeterde beveiliging bevat.

KG-redactie

bron: AD

Maandag 20 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis