Nieuw Vlaamse radiolandschap!

Een veel gehoorde kritiek over gans radio-Vlaanderen:

"Godderis ge geeft ALTIJD kritiek, maar geen oplossingen."

Hier is dan mijn liberaal en Europees gezind voorstel:



===Begin Vlaamse radioplan===


* 4 openbare reclamevrije radionetten:

-Klara (onveranderd)

-Stubru (onveranderd)

-Radio 1 (echte nieuwszender à la BBC en Ned 1)

-Radio 2 (ontkoppeling behouden + 40 % eigen producties)



* 3 landelijk ongeclausuleerde commercïele radionetten:

zoals opgemerkt werd Donna geliberaliseerd en wordt opgenomen in een veiling naar Nederlands model, wie betaalt, bepaalt! wie het meest betaalt krijgt de beste dekking, wie minder betaalt een mindere dekking

-netwerk 1: zo goed als 100% dekking (net van Donna)

-netwerk 2: goede landelijke dekking (nieuwe net van Q)

-netwerk 3: goede landelijke dekking (nieuwe net van 4FM)



* 2 landelijk geclausuleerde commerciële radionetten:

-netwerk 4: behoorlijke landelijke dekking (samenstelling van lokale hoogvermogens + provinciale hoogvermogens) ; dit netwerk dient voorzien te worden van 50% eigen werk waarvan nogmaals de helft dient Nederlandstalig te zijn, maw 1 op 4 platen is Nederlandstalig, 1 op 2 platen is eigen werk (onder eigen werk verstaan we alle werk dat in de Benelux wordt geproduceerd met een diversiteit aan muziekgenres)

-netwerk 5: behoorlijke landelijke dekking (samenstelling van lokale hoogvermogens + provinciale hoogvermogens) ; dit netwerk dient voorzien te worden van 90% muziek uit de jaren 60-70-80-90, maw 9 op 10 platen dient gevarieerd uit deze decennia vandaan te komen , 1 op 10 platen mag recent zijn



* Schrapping provinciale zenders!



* Lokale lokaal-geclausuleerde radio's:

De lokale radio's dienen te kunnen aantonen dat zij een band hebben met de lokale bevolking door lokale presentatoren, evenemenenten, nieuwsgaring, lokale studio, etc ... bij eventuele klacht van een VZW die wenst radio te maken op een bepaalde frequentie waarbij aangetoond kan worden dat de frequnetie niet lokaal genoeg is wordt de vergunning ingetrokken en doorgegeven, een voorbeeld van zenders die niet lokaal genoeg zijn? de lege dozen van Contact, meteen al heel duidelijk wat niet kan. binnen deze geclausuleerde radio's (nl. ze MOETEN lokale binding hebben) mogen er ook samenwerkingsverbanden zijn als deze maar een lokale binding waarborgen en dit kan bewezen worden bij klacht. Iedereen kan klacht indienen als hij dat wil en meent lokaal de frequentie te kunnen invullen, een frequentie die dan op moment van klacht niet lokaal of niet lokaal genoeg zou worden ingevuld.



Noot:

Plan is technisch perfect uitvoerbaar!

... maar helaas een maat voor niks, want alles ligt voor 9 jaar vast. Het wordt nooit iets met radio in Vlaanderen. Vlaanderen krijgt maar het landschap naar analogie met z'n politici. En als je het foefelbeleid van de VLD van naderbij bekijkt dan kon dit ook niet anders dan uitdraaien op een desastreuze zoveelste kwakkel!



========Einde Vlaamse radioplan==============



Voilà, heel simpel opgesteld en meteen iedereen content!

Zowel landelijken als lokalen kunnen zich naar hartelust uitleven en zijn helemaal vrij in de richting die zij muzikaal wensen te gaan. Met uitzondering van de 2 muzikaal geclausuleerde landelijken. Ook dient er geen oneerlijke strijd gevoerd te worden want de VRT radionetten worden echte openbare radionetten die los staan van alle commerce.

Uiteraard dienen de 5 netwerken totaal onafhankelijke bedrijven te zijn met aandeelhouders die niks met mekaars netten te maken hebben (zoals naar Nederlands model), geen enkel mogelijkheid dat Roularta naast een VMMa-licentie nogmaals apart een licentie zou krijgen. Ofwel Roularta + Persgroep (2 licenties) ofwel VMMa (1 licentie), maar geen 3 of 4 licenties mogelijk, maximaal 2! Alle organen achter de landelijke netwerken dienen ONAFHANKELIJK van mekaar te staan. Ook is er geen samenwerking mogelijk wegens het creëren van te grote radiomachtsblokken.

Wat de oorzaak van de huidige problemen is, is het besluiteloos foefelbeleid van de VLD dat met ministers zit die hun dossiers niet kennen. Tja, jammer dat we de voorbije jaren met zo'n kwakkelbeleid zaten, maar na 13 juni kunnen we alleen maar hopen dat men een beter beleid naar voor brengt. Intussen is er uiteraard veel schade aangericht.

Over het kwakkelbeleid en de problemen in radioland kunnen we het hebben op de persconferentie van 7 juni 2004 te Aalst in café Dirk Martens Molenstraat 54 om 10u30 (meer info volgt!)


Mail: persconferentie@koengodderis.be

Koen Godderis

Donderdag 20 Mei 2004

 
©2002 Koen Godderis